Jana Steckerová: Zvyšování nízkých sazeb v USA se kvapem blíží

FED

FED Zdroj: Profimedia.cz

K jednacímu stolu příští týden zasedne americká centrální banka. Z výroků, které z ní poslední dobou přicházejí, je jasné, že zvyšování úrokových sazeb na sebe nenechá dlouho čekat. To při sedmiprocentní inflaci není překvapující. Již v  prosinci banka oznámila, že urychlí omezování nákupů aktiv, aby si tak vytvořila prostor pro případné zvyšování úroků. Nákupy aktiv by měly definitivně skončit v březnu. Může to ale být už v únoru, pokud by chtěla banka trhům vyslat ještě jasnější signál, že to se zpřísňováním měnové politiky myslí vážně.

V  každém případě za  první možný termín, kdy Fed ke zvýšení úroků sáhne, považujeme březen. A pochopitelně takovýto krok nebude poslední. Další bude zřejmě následovat v  červnu a  v  prosinci. Září si Fed podle našeho očekávání ponechá volné na oznámení začátku normalizace své obří bilanční sumy. Ta v současné době dosahuje 8,8  bilionu dolarů. Předpokládáme, že od října letošního roku začne Fed alespoň část splatných dluhopisů ponechávat bez dalšího reinvestování a  bilanční suma by tak měla postupně klesat.

Ve zvyšování sazeb bude Fed podle našeho odhadu pokračovat až do začátku roku 2024. Klíčová sazba by se tak měla vyšplhat ze současných 0,00–0,25  procenta až na 2,00–2,25 procenta. A je i otázkou, zda se zde zastaví. Pokud by se inflace ukázala jako trvalejší, mohla by jít centrální banka i přes takzvanou rovnovážnou úroveň, kterou vidí na 2,5 procenta. V každém případě je jasné, že s centrálními bankami se letos nudit nebudeme.

Autorka je analytička Komerční banky.