Jaroslav Bukovský: O podstatném a nepodstatném

Litva má euro

Litva má euro Zdroj: ctk/AP

Evropa během posledních týdnů prošla zásadním vývojovým milníkem, aniž by si toho prakticky kdokoli všiml. Zatímco stránky webových i papírových novin plní více či víceméně nepodstatné zkazky kvazipolitických rychlokvašek z jihu Balkánu, stalo se něco, co bude na rozdíl od churavějícího evropského hospodářského apendixu plnit ekonomické plátky vskutku právem.

Evropa totiž v tichosti přepnula z deflačního na inflační vnímání. Šamanskými zpěvy centrálních bankéřů vymodlené zdražování je konečně na spadnutí. Důkazem je, že velcí hráči se začali štítit dokonce i berlínských bondů a dluhy evropských zemí bez rozdílu vyhazují vidlemi tržním oknem pryč.

Nízkým úrokům zazvonila hrana a inflace se z hospodářských dějin vrátí brzo na výsluní. Teď už jen zbývá doufat, že bude skutečně tak přínosná, jak byla žádaná, a že její řízení Evropa zvládne alespoň udriftovat.

Mezinárodní měnový fond tlačí na americké centrální bankéře, aby odložili start utahování měnové politiky. Z úst šéfky Lagardeové zaznívají neuvěřitelné formulace „Fed by měl“ či naopak „Fed by neměl“. Modelová situace, kdy Davidové ovládli své Goliáše, historicky pokaždé obsahovala jeden zásadní moment: menší museli být chytřejší. A pokud jde o peníze, byla v tomhle Amerika obvykle o krok napřed.

Kuba se otevírá světu snad až lascivním tempem. Nově budou moci Češi dokonce dvakrát týdně létat na kubánské bibione Varadero. Obavy pravicových turistů z pobytu mírně rozptyluje fakt, že letenky jsou prý zpáteční.