Julie Urbišová: Zatím vede Hillary

Americká prezidentská debata

Americká prezidentská debata Zdroj: ČTK

Kandidát republikánské strany Donald Trump
Americká prezidentská debata
Hillary Clintonová při prezidentské debatě
Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
13
Fotogalerie

Zachmuřený obličej a odmítavé kroucení hlavou na levé straně a umělý rudý úsměv s mírně arogantním výrazem napravo. První prezidentská debata letošních amerických voleb nejen příliš nepřekvapila, ale ani výrazně nezaujala. Opravdu významných momentů nastalo jen několik, a jak se zdá z reakcí doposud nerozhodnutých voličů i mediálních komentářů, většinu z nich dokázala ve svůj prospěch využít Hillary Clintonová.

Jako například když na Trumpovu opakovanou kritiku prohlásila asi nejcitovanější repliku debaty: „Donaldu Trumpovi, zdá se, nejvíc vadí, že jsem se na dnešek připravila. A víte na co ještě jsem připravená? Stát se prezidentkou USA.“

Muselo jí to dát spoustu práce doma před zrcadlem, říkat si pořád dokola: „Buď v klidu, nenech se vytočit, zadupej ho argumenty a fakty a usmívej se, buď lidská.“ Ať se takto uklidňovala, nebo ne, volební tým jí toto už delší dobu klade na srdce. Pokud chce získat nerozhodnuté voliče, kam spadá i velká skupina mladých lidí, musí se zkrátka uvolnit a na chvíli zapomenout, že je profesionální politička. Zasmát se vtipu, když je to nutné, a setřít Trumpovy nemístné poznámky a útoky.


I když jak to zpočátku vypadalo, Donald Trump nejspíš také strávil chvíli před zrcadlem s podobně uklidňující mantrou. Dlouho mu to, pravda, nevydrželo. Jak zmínil  následujících diskuzích televizní komentátor, Donald Trump skočil během 25 minut Hillary Clintonové 26krát do řeči a nejčastější slova obrany byla: To není pravda. Jako například, když Clintonová zmínila jeho náklonnost k ruskému prezidentu Putinovi, když mu vyčetla, že nezveřejnil daňové přiznání, nebo když na několika příkladech ukázala Trumpovy sklony k rasismu.

Komentáře se už od výsledku primárek shodují, že letošní výběr kandidátů je velmi slabý a i dosavadní celkem útočná kampaň věstila, že ani debata nebude najednou věcná a plná nových informací. Nedostatek faktů a konkrétních plánů, například pro zdravotní péči nebo vzdělávání, to asi nejvíce vadilo dotazovaným divákům − nerozhodnutým voličům. Ačkoli ani jeden z kandidátů neudělal včera velký dojem, podle bleskového průzkumu CNN však první debatu vyhrála Clintonová. A přestože debaty mají velký vliv při finálním rozhodování, nepřeceňujme jejich roli. Milionům přesvědčených Trumpových voličů se zcela jistě jeho pondělní výkon zamlouval, protože jeho rétorika je přesně to, na co slyší.


Autorka je novinářka žijící v USA