Komentář Dušana Šrámka: Vyšetřování skončilo, zapomeňte

Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš si může oddychnout. Jak zjistil server iRozhlas.cz, policie již v srpnu po roce a půl odložila trestní oznámení na společnost Agrofert kvůli korunovým dluhopisům. Dnešní premiér odkoupil dluhopisy své společnosti, aniž by tato transakce měla zjevné ekonomické zdůvodnění, zato ale vedla ke znatelnému snížení Babišových daní.

Babiš stejně jako mnoho dalších podnikatelů využil díry v zákoně – z výnosů dluhopisů s nominální hodnotou jedné koruny se nemusela platit žádná daň. Podmínkou ale byla ekonomická účelnost transakce. Takových dluhopisů s desetiletou splatností vydal Agrofert na konci roku 2012 tři miliardy kusů s úrokem šest procent. Babiš jich část postupně skoupil v letech 2013 a 2014 a ročně mu vynášejí okolo 90 milionů nedaněných korun. Za rok to dělá daňovou úsporu (a pro stát daňovou ztrátu) 13,5 milionu. „Není legální přimět svou vlastní společnost, aby vydala dluhopisy, ze kterých nemá žádný užitek, jen proto, aby se majitel společnosti obohatil tím, že tyto dluhopisy nakoupí a nemusí danit příjem z těchto dluhopisů,“ stálo v trestním oznámení.

Nešlo ale jen o podezření z krácení daně. Při obhajobě celé transakce se Babiš do svých výroků stále více zamotával a nebyl schopen hodnověrně vysvětlit, kde na nákup dluhopisů Agrofertu vzal peníze a zda tyto prostředky nemohly pocházet z nepřiznaných příjmů. Podezření nerozptýlil ani audit, který si následně nechal udělat. Babiš auditorům předal seznam příjmů osvobozených od daní, přičemž šlo o peníze z prodeje akcií tří firem Agrofertu. Prodejem získal Babiš celkem 748 milionů korun. Audit ale nezodpověděl otázku, kde vzal Babiš zbytek do celkové částky 1,5 miliardy.

Odložení trestního oznámení je třeba respektovat. Přesto zůstávají nad tímto rozhodnutím oprávněné pochyby. V průběhu šetření si totiž případ převzalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, o jehož šéfce Lence Bradáčové se spekuluje, že nad Babišem drží ochrannou ruku. Přestože případ nakonec skončil u pražské městské žaloby, je otázkou, zda shora nepřišel pokyn, jak s ním naložit.

Nicméně už jen z toho, že případ byl postoupen směrem dolů, vyplývá, že vrchní žalobkyně Babiše očistila i z podezření ohledně původu peněz na nákup dluhopisů. Není ani jasné, jak se k tomuto konkrétnímu případu postavila daňová správa. Její ředitel Martin Janeček, kterého do funkce dosadil Babiš ještě jako ministr financí, se po vypuknutí aféry nejdříve bránil cokoli šetřit. Tvrdil, že je vše v souladu se zákonem. Jak vidno, v pořádku to nebylo, protože do dnešního dne podala Finanční správa v souvislosti s korunovými dluhopisy 28 trestních oznámení. Zda mezi nimi figurovalo i Babišovo jméno, nevíme. I kdyby ale nakonec bylo vše v pořádku, zůstane pachuť z pocitu, že premiér si díky svému politickému vlivu dokáže zajistit beztrestnost.

Autor je publicista a redaktor serveru Česká justice