Komentář Heleny Horské: Česká ekonomika na vrcholu, všechny cesty vedou dolů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu česká ekonomika v posledním čtvrtletí roku zrychlila svůj růst na 5,1 procenta, za celý loňský rok její výkonnost vzrostla o 4,5 procenta. Jedná se o mimořádnou výkonnost i přesto, že v roce 2015 jsme rostli ještě ryhleji. Tehdy se mimořádně spojilo dohromady mnoho pozitivních faktorů od levné ropy přes slabou korunu po překotné dočerpávání evropských fondů. Loni jsme ale po roční pauze v růstu znovu předběhli Slovensko, Polsko i Maďarsko.

Loňský růst přitom nebyl nafukován žádnými podobnými steroidy. Byl založen na solidních základech – od vývozu a průmyslu po spotřebu a investice. Navíc výrazně vzrostla i produktivita práce. Podle mého odhadu nejméně dvakrát rychleji než v roce 2016 a možná až třikrát rychleji než v průměru za posledních deset let. To je vpravdě skvělý a chvályhodný výkon vzhledem k nedostatku lidí na trhu práce a mnoha dalším dílčím překážkám.

Jak ekonomice dochází volné a levně dostupné zdroje, soukromý sektor čím dál tím častěji sahá po opatřeních na zvýšení produktivity odstraňováním zbytečných činností. Kéž by to dělal i veřejný sektor. Pomalu po krůčkách přecházíme od extenzivního růstu vyžadujícího stále více a více zdrojů (ideálně levných) k růstu intenzivnímu založenému na tom, co je k dispozici, ale co lépe a hospodárněji využijeme.

Zajímavé, ba téměř záhadné je, že využití stávajících kapacit podle šetření ČSÚ zůstalo na velmi podobné úrovni jako v roce 2016, tedy na úrovni zhruba 84 procent, přestože ekonomika dál rostla. Přitom na hospodářském vrcholu před krizí v roce 2007 se kapacity využívaly výrazně více (z 90 procent). Částečně to lze vysvětlit právě přechodem na intenzivní růst – stačí nám stávající kapacity a umíme je lépe využít. Protože je intenzivní růst ale náročnější, vždy firmy dají přednost jednodušší strategii – zapojení volných a cenově dostupných zdrojů. Proč tak nečiní nyní? Nejspíše proto, že zbývající kapacity jsou zastaralé, nevyhovují požadavkům na vyšší efektivitu, kvalitu, technologickou vyspělost. Je třeba proto dál investovat do modernizace.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15, který si můžete objednat zde >>>

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15

Podle mého názoru jsme na vrcholu hospodářského cyklu a z vrcholu vedou všechny cesty jenom dolů. Dolů ale půjdeme pomalu. V řeči čísel bude růst pokračovat, ale pomalejším tempem než v roce 2017. Volné zdroje – hlavně na trhu práce – docházejí a firmy musí hledat úspory, zvyšovat efektivitu a produktivitu. A to jde vždy trochu ztuha. Oživení v Evropě a ve zbytku světa nám ale přeje. Díky stále vysoké zaměstnanosti, růstu příjmů, investic a zahraniční poptávce ekonomika poroste. Přírůstky budou jen pomalejší kvůli omezené kapacitě ekonomiky. Stále ale porosteme dvojnásobným tempem proti průměru posledních deseti let (1,6 procenta).