Komentář Jany Havligerové: Odklad EET? Marná lásky snaha

xx

xx Zdroj: Profimea, Martin Přibyl, Daniel Černovský, Jindřich Starý, Petr Novotný

Účtenka
Provozní restaurace Kovadlina v pražských Holešovicích Jiří Suchý
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ukazuje plnění rozpočtu na rok 2016
xx
5
Fotogalerie

Čas, kdy Finanční správa spustí kobercový nálet na pohostinská zařízení, se neúprosně blíží. Zatím se sice našla jen hrstka těch, kteří se na začátku měsíce rozhodli, že si elektronickou evidenci tržeb vyzkoušejí nanečisto, ale i takoví hostinští jsou. A rovnou můžeme říci, že jsou to ti, kteří zároveň začali plíživě zdražovat.

Cena pěnivého moku, tak blízkého srdci a chuťovým pohárkům velké části populace, jde nahoru, ačkoli oficiálním důvodem je zdražení, které před časem ohlásily největší tuzemské pivovary. Zároveň se rozjíždí i byznys spojený s EET.

Do toho přichází TOP 09, která chce znovu zkusit přesvědčit poslance, aby účinnost zákona o elektronické evidenci tržeb o dva roky odložili. Je to marná lásky snaha. Sílu na to, aby v dolní komoře parlamentu přehlasovali vládní většinu, zákonodárci topky ani dohromady se spojenci z ODS prostě nemají.

A také jen těžko přesvědčí podnikatele k občanské neposlušnosti slovy o tom, že pravice EET zruší, pokud by náhodou příští rok vyhrála volby. Hostinští a hoteliéři, jak se zdá, sice zatím vyčkávají, ale situace, do jaké se dostala Nečasova pravicová vláda s penzijní reformou, se nedá zopakovat. Na rozdíl od druhého důchodového pilíře je elektronická evidence tržeb povinná.

Rozjezd EET bedlivě sledují i podnikatelé, kterých se sice povinnost bezprostředně netýká, ale skýtá jim do budoucna možné zisky. Nejsou to jen takoví, kteří vymýšlejí recepty, jak se nemilé povinnosti úplně vyhnout. Třeba pojišťovna Generali hodlá od poloviny listopadu pojišťovat rizika související se zavedením registračních pokladen. Půjde například o pojištění proti krádežím, vandalismu nebo živelním pohromám.

Více o EET čtěte ZDE

Dobrou příležitost, jak si zavázat nebo přivázat hostinské, vycítili i někteří pivovarníci. Velké pivovary dojednaly pro hospody, které prodávají jejich pivo, výhodnější podmínky pro řešení EET. Pomáhají jim s poradenstvím, školí zaměstnance, nabízejí IT podporu. I to „postižené“ pomalu smiřuje s danou realitou.

Jak už bylo řečeno, i poslanci TOP 09 přinejmenším tuší, že jejich snaha vyjde naprázdno. Odložení startu EET pro všechny až na rok 2019 už dříve zamítla vláda. Opozice si proto na tento pátek vynutila mimořádnou schůzi sněmovny, která by měla o jejich návrhu jednat. Schůze se ale nejspíš ani neuskuteční. Vládní většina jednoduše nepodpoří její program.

Anketa
Souhlasíte se zavedením EET?
Ano
Ne
Nevím

Pojede se dál podle schváleného jízdního řádu. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET i maloobchodní a velkoobchodní firmy a tak dál. Politický boj tím sice neskončí, ale v nejbližších měsících se povede nejspíš jen o to, jestli ze systému ministra financí Andreje Babiše plyne do státní pokladny takový výnos, jaký šéf ANO sliboval na každém rohu. Postupný náběh EET ovšem dává naději těm, kteří tvrdí, že v zákoně je příliš mnoho much, a tak bude nutné jej časem tak jako tak novelizovat.