Komentář Martina Čabana: Babiš na dvou frontách

Andrej Babiš a Donald Trump

Andrej Babiš a Donald Trump Zdroj: ČTK

Jaroslav Faltýnek
Jaroslav Faltýnek
3
Fotogalerie

Po lesku návštěvy v Bílém domě čeká premiéra Andreje Babiše tvrdý návrat do mnohem méně blýskavého prostředí české reálpolitiky. A ta se za těch pár dní, které předseda vlády strávil v USA, docela pohnula.

Především jsou tady trable způsobené zásahem policie a olomouckých státních zástupců v brněnských strukturách hnutí ANO a souběžně také v mýtné kauze, která se dotkla i Babišovy pravé ruky Jaroslava Faltýnka. Jak to celé dopadne, zatím není vůbec jisté. Pro Babiše by to mohla být vítaná příležitost se Faltýnka zbavit, jenže konflikty, které mezi oběma muži hořely ještě před pár měsíci, se dnes zdají být zahlazené. Babiš navíc nemá nikoho schopnějšího na vnitrostranickou práci a kočírování poslaneckého klubu, v tom je pro něj jeho první místopředseda s dlouholetými zkušenostmi z tradičních struktur ČSSD vpravdě nedocenitelný.

Faltýnek chce navíc dobrovolně předstoupit před sněmovnu a své schůzky se šéfy Kapsche a antimonopolního úřadu veřejně vysvětlit poslancům. To lze chápat jako vstřícné gesto vůči Babišovi a snahu nepřidělávat šéfovi víc starostí, než je nutné. Dopady čerstvé policejní akce do struktur hnutí jsou na každý pád zatím nejasné.

Co je jasnější, je její dopad mimo ANO. Je totiž nepochybné, že oslabení premiéra se pokusí využít sociální demokraté v začínajících jednáních o státním rozpočtu na příští rok. Ministryně financí Alena Schillerová do nich za ANO vstupuje s představami o úsporách, z nichž ČSSD vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Šéf ČSSD Jan Hamáček se už nechal slyšet, že o rozpočtových požadavcích oranžových ministrů nebudou jako v dřívějších letech jednat se Schillerovou jednotliví členové kabinetu, ale že jednání povede z pozice lídra strany on sám. To mu umožní soustředěnější tlak na prosazení socialistické představy o rozpočtu, která spíše než v úsporách spočívá v hledání nových příjmů z nových daní.

Schillerová přitom bude v jednáních potřebovat všechnu podporu od svého stranického šéfa. Nedávno poznala, že jednat na vlastní pěst se jí nemusí vyplatit. Její iniciativní nápad zrušit platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce ztrhali úplně všichni zleva doprava a nakonec jej dost nevybíravě poslal k ledu i sám Babiš.

Pokud budou Babišovo soustředění na rozpočet narušovat kauzy jeho spolupracovníků, může utrpět premiérova image vůdce, který má vládu pevně v rukách a vede zemi do období úspor. Boj na dvou frontách, stranické a koaliční, je náročná věc, kterou bude těžké přežít bez šrámů.