Komentář Martina Čabana: Změna, která toho moc nemění

Všichni ti, kteří napjatě čekali, jak dopadne nedělní sjezd sociální demokracie, aby se podle jeho výsledku hnula z místa jednání o vládě, mají smůlu. Sjezd sice rozhodl, ale že by jeho usnesení vneslo do budoucnosti české politiky kdovíkolik světla, to fakt ne.

Když členové ČSSD volili předsedu, nesáhli ani po Jiřím Zimolovi, který prosazoval vládnutí s Andrejem Babišem stíhání nestíhání, ani po Milanu Chovancovi, který chtěl stranu odvléci do opozice a tam jí léčit šrámy. Zvolili Jana Hamáčka, který se řadí někam mezi – o vládě s hnutím ANO by jednat chtěl, ale trestní stíhání premiéra mu vadí.

Sám Hamáček je ostatně autorem usnesení, které vzešlo z první poloviny přerušeného sjezdu a které je z hlediska jednání o vládě stejně váhavé jako on. Usnesení pověřuje předsedu a prvního místopředsedu „zahájením politických rozhovorů s hnutím ANO a dalšími parlamentními stranami“, jejichž cílem má být „zajistit stabilní politické prostředí“.

Se vzpomínkou na opoziční smlouvu, která se oficiálně jmenovala Smlouva o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, by se mohlo zdát, že je ruka v rukávě. Jenže usnesení má ještě další pasáže, v nichž se píše, že „sjezd považuje účast trestně stíhaných osob ve vládě ČR za zásadní problém“ a také je tam výzva hnutí ANO, „aby do pozic členů vlády ČR nenominovalo osoby obviněné nebo trestně stíhané“.

Takže sjezd byl sice bouřlivý, ale z hlediska předvídatelnosti politické situace jsme po něm pořád zhruba tam, kde jsme byli před ním. Andrej Babiš sice už ví, s kým má v ČSSD jednat, ale nové vedení není myšlence vládnutí pod trestně stíhaným premiérem o nic nakloněnější. A jiného než trestně stíhaného premiéra hnutí ANO nenabízí. V tom je dosud Babiš skutečně kategorický. Takže tyhle ledy se nikam nepohnuly.

Můžeme samozřejmě pracovat s jemnějšími náznaky. Delegáti sjezdu sice nezvolili Zimolu předsedou ČSSD, ale statutárním místopředsedou už ano. Jiné vedení než zmíněné dva muže strana v tuto chvíli nemá. Straníci také nepřijali přísnější usnesení, které navrhoval předseda Senátu Milan Štech a které straně vstup do vlády s trestně stíhanou osobou striktně zakazovalo. Hamáček si kousek toho usnesení osvojil a zbytek nechal zaniknout v procedurálním chaosu sjezdu. Takže lze očekávat, že lavírující strana může přece jen tíhnout spíše ke spolupráci s Babišem.

Nic se ale nestane hned. Na Hamáčka se Zimolou čeká nejen Babiš, ale také hnutí STAN, které chce vést rozhovory o spolupráci demokratických stran při jednáních s ANO. Sjezd ČSSD bude pokračovat 7. dubna a nové vůdčí duo tam má straníkům teprve složit účty z průběhu jednání o vládě. Výsledek jednání, respektive případný vstup do vlády za vyjednaných podmínek budou navíc socialisté muset schválit ve stranickém referendu. To se taky nedá udělat přes noc. Ministři první Babišovy vlády opravdu s balením kanceláří spěchat nemusejí.