Komentář Miroslava Lukeše: Bezhotovostní společnost bude férovější

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: KB

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Používání hotovosti otevírá dveře šedé ekonomice. Česko je v bezhotovostních platbách vpředu, ale pořád můžeme přidat.

Podle nedávného průzkumu agentury EY přišla česká vláda v roce 2014 jen kvůli šedé ekonomice o 109,3 miliardy korun, všechny státy EU pak přibližně o 160 miliard eur. V českém případě ona ztráta představuje 2,3 procenta našeho HDP. Tyto peníze pak samozřejmě chybí ve školství, ve zdravotnictví, v infrastruktuře. Zkrátka chybí nám všem.

Šedé ekonomice nahrává kromě jiného i fakt, že je v oběhu příliš bankovek a mincí. Stále se provádí mnoho hotovostních plateb, které nejsou nijak zaznamenávány. Naopak každá bezhotovostní platba se dá identifikovat, a to i zpětně. Pomohlo by tedy boji proti šedé ekonomice méně plateb v hotovosti? Jsem přesvědčený, že ano. A zdaleka nejde jen o platby kartou.

Přímé nástroje proti šedé ekonomice, jako je například elektronická evidence tržeb, sice mohou pomoci, ale pořád jde o nástroj „proti něčemu“. Bezhotovostní ekonomika je naopak záležitost, která jde kupředu přirozeně, pro lidi i pro stát je pohodlnější a také mnohem bezpečnější. I proto se v rámci zavádění EET objevují úvahy o výjimkách třeba pro e-shopy. Pokud zákazník u takového e-shopu zaplatí bezhotovostně, ať už pomocí karty či mobilní aplikace, není nikde prostor pro to, aby byl ošizen stát. Vše je zaznamenáno jak u zákazníka, tak u e-shopu.

Ve světě hotových peněz má šedá ekonomika naopak velkou šanci na úspěch. Nejvýznamnějším aspektem je stále účast spotřebitelů v takzvaně legitimních transakcích, které však dodavatelé následně nevykazují a neodvádějí z nich příslušnou daň. V tomto řetězci vždycky musí proběhnout alespoň jedna platba v hotovosti. Ta totiž není vysledovatelná a snadněji se před daňovými úřady ukryje.

Ústup od hotovostních transakcí a podpora elektronických způsobů platby je určitě cestou k větší férovosti i k vyšším příjmům státních pokladen. Podle průzkumu EY by zdvojnásobení hodnoty elektronických plateb mělo vést ke zvýšení vládních příjmů až o osm procent HDP, což v našem případě může představovat až 100 miliard korun v rozpočtu navíc.

Je pravda, že v České republice jsme, co se týče infrastruktury potřebné pro bezhotovostní transakce, hodně vepředu. I tady ale můžeme pořád ještě přidat. Stačí si uvědomit, že čím méně hotovosti bude v oběhu, tím méně starostí bude s výběrem daní.

Některé státy střední a východní Evropy jdou proto bezhotovostním platbám naproti. Jako příklad mohou sloužit kampaně, které nedávno spustily vlády v Rumunsku, Bulharsku či Chorvatsku. Na podporu elektronických plateb používají účtenkové loterie, kterých se nemohou zúčastnit lidé, kteří platí v hotovosti. A pak mají elektronické platby ještě jednu velkou výhodu: Nikdo se vás při nich nezeptá, jestli „to chcete s papírem, nebo bez“.

Autor je generálním ředitelem MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko