Komentář Petra Peška: Nedělní chvilka protestů

demonstrace na pražské Letné

demonstrace na pražské Letné Zdroj: Michaela Szkanderová

Když přívrženci hnutí Milion chvilek pro demokracii zaplnili loni v listopadu pražskou Letnou, dali premiéru Babišovi ultimátum: Buď se do konce roku zbaví ministryně spravedlnosti Benešové a Agrofertu, nebo budou protesty pokračovat a získají „kreativnější podobu“.

Asi není překvapením, že Andrej Babiš tyto „ostré prosby“ nevyslyšel. Organizátoři demonstrací tedy sáhli k nové sérii protestů. A přidali i kreativnost. A výsledek se dostavil. Začali ztrácet podporu části opozice, a především celé své hnutí posunuli do jiné kategorie.

Bylo jasné, že cílení pouze na premiéra Babiše (a prezidenta Zemana) nemůže jako mobilizační prvek dlouho vydržet. Prvním malým šlápnutím vedle bylo zařadit mezi terče spravedlivého hněvu ministryni spravedlnosti Benešovou dříve, než stačila v úřadu udělat cokoli, natož něco, kvůli čemu by musely tisíce lidí do ulic. U Stanislava Křečka dokonce chvilkaři se svou kritikou ani nečekali na jeho zvolení.

Nyní přidávají téma nové: Maďarsko a Polsko, přesněji údajný rozvrat tamních institucí.

Ponechme nyní stranou sporné kroky vládních garnitur v obou středoevropských zemích. Mohou být diskutabilní, nicméně protestovat proti nim v ulicích českých měst je nejen povýšenecké, ale dost možná i přitažené za vlasy. Není divu, že se proti záměrům chvilkařů ozvali i někteří politici ze stran, které dosud protesty otevřeně podporovaly, tiše s nimi sympatizovaly nebo k nim alespoň mlčely. Nejostřejší výhrady zazněly z ODS, zdrženlivost ale byla cítit i od lidovců, Starostů, a dokonce i z TOP 09. Jakkoli šlo o jednotlivce a není vyloučeno, že někteří politici těchto stran se nakonec i tentokrát na náměstích objeví.

Jde ale i o něco jiného. Zařazením nových terčů kritiky se organizátoři protestů na jedné straně tematicky posunuli a rozkročili, na straně druhé ale celé hnutí také začali ideologicky zužovat. Pokud uvážíme jmenování ministryně Benešové, a zvláště pak výběr ombudsmana Křečka, je tu zjevné zúžení směrem k levicovému liberalismu, ovšem se silnými radikálními rysy. A čím dál více také popírání demokratických mechanismů, jakkoli přinášejí výsledky, které se leckomu po právu nelíbí.

Milion chvilek pro demokracii má na protesty, jejichž nová série má začít už 25. února v Plzni a vyvrcholit 2. června v Praze, plné právo. Stejně jako kdokoli jiný. Pokud ale někdo někdy snil, že síla jejich demonstrací – nejmasovějších od listopadu 1989 – může mít širší politický potenciál, je na čase se definitivně probudit.