Komentář Roberta Maleckého: Výměna kádrů

Ivan Pilný opouští hnutí ANO. V letech 2013 až 2017 byl poslancem a dokonce předsedou sněmovního hospodářského výboru. V květnu 2017 se stal ministrem financí, když v Sobotkově vládě nahradil právě předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Ivan Pilný opouští hnutí ANO. V letech 2013 až 2017 byl poslancem a dokonce předsedou sněmovního hospodářského výboru. V květnu 2017 se stal ministrem financí, když v Sobotkově vládě nahradil právě předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Zdroj: ČTK

Ivan Pilný, bývalý poslanec a ministr financí opouští hnutí ANO. Stěžuje si na nedostatek demokratické diskuze a výměny názorů v Babišově spolku a na karanténu, která na něho byla uvalena.
2
Fotogalerie

Bývalý poslanec a ministr financí Ivan Pilný opouští hnutí ANO. Stěžuje si na nedostatek demokratické diskuze a výměny názorů v Babišově spolku a na karanténu, která na něho byla uvalena. Fajn. Dobré ráno, pane Pilný, dejte si kafe a sváču a vítejte v realitě.

Pro mladší ročníky: Ivan Pilný byl v letech 2013 až 2017 poslancem. Byl dokonce předsedou sněmovního hospodářského výboru. V květnu 2017 se stal ministrem financí, když v Sobotkově vládě nahradil právě předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Přesto dokážeme tvrdit, že zpráva o jeho konci v hnutí je především informací pro veřejnost, neboť Andrej Babiš o existenci Ivana Pilného neměl do včerejšího dne širší vědomost, pokud ji vůbec kdy měl.

Ano, tušíme správně, řeč je o poměrech v hnutí ANO coby řádného, demokraticky spravovaného politického subjektu, a nikoli odnože koncernu Agrofert, v tuto chvíli z utilitárních důvodů zaparkovaného ve svěřenských fondech.

Možná neuškodí, když si připomeneme některá jména. Jen pozor, seznam bude dlouhý: Adriana Krnáčová, Petr Vokřál, Pavel Telička, Lukáš Wagenknecht, Simona Hornochová, Sabina Slonková, Dan Ťok, Antonín Prachař, Kristýna Zelienková, Martin Komárek, Martin Stropnický, Robert Pelikán, Petr Stuchlík, Jiří Zlatuška, Karla Šlechtová. Výčet by stačil na sestavení docela slušné vlády, minimálně vzhledem k tomu, co má Babiš aktuálně k dispozici za kádry. Jen u Karly Šlechtové bychom se přimlouvali, aby to vzal raději psík Rambohafík.

A to má přitom Babiš k dispozici sedmdesátihlavou armádu poslanců, do které, co se ministerských personálií týče, nerad sahá. Nejspíš mu stádečko pod vedením Jaroslava Faltýnka vyhovuje, jak je, fluktuace je tam podstatně nižší.

Omlouváme se čtenářům za další nevyžádanou informaci: Funkční období vedení a dalších orgánů hnutí ANO se prodlouží o rok do 17. února 2022. Delegáti o prodloužení mandátů rozhodli v hlasování takzvaně per rollam, napsala ČTK. To je velké překvapení, které by mohlo zajímat třeba právě exministra Pilného. Řadu let strávil ve spolku, jehož pravidla byla narýsována jasně: „Strana jsem já,“ citoval Babiše britský list Financial Times v únoru 2016, tedy před pěti lety. Čemu se dnes Pilný diví?

A to jsme úplně pominuli jiné odvržené. Třeba Jiřího Švachulu, který podle policie tvořil základ mocenského korupčního stroje na brněnských radnicích. Nebo události z roku 2013, kdy předsednictvo hnutí ANO naráz opustili Jan Hammer, Peter Harvánek, Jana Valinčičová, Hana Greplová a Jan Síla. Už před osmi lety na protest proti Babišovu diktátorskému stylu vedení. „Je inteligentní a schopný manažer. Jenže hnutí vede jako svou firmu Agrofert. Chce jen řídit lidi jako své zaměstnance. Jde o podnikatelský projekt, s demokratickými postupy to nemá nic společného,“ říkali tehdy Babišovi odstupující místopředsedové.

Otázka zní, co s tím. Pilného odchod, jak bylo řečeno, zajímá spíš širší okolí než Babiše samého. Slonková dnes vede web Neovlivní, který Babišovi zle zatápí. Wagenknecht je autorem žalob, které předsedovi vlády nedají spát. Pelikán v klidu odpočívá v advokacii, Stropnický v diplomacii. Telička a Zlatuška patří ke kritikům vlády, Komárek coby komentátor Deníku dál předstírá nezávislost. Teď se k nim přidává i Pilný. Máme k těmto situacím už léta konstantní postoj: Nechte si je, jsou vaši. Informací měli dost a včas.

Autor je spolupracovník redakce.