Komentář Terezy Zavadilové: A taková to byla sláva

Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga (vlevo) a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga

Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga (vlevo) a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga Zdroj: ČTK

Prezident Zeman ve společnosti svého speciálního čínského poradce Jie Ťien-minga
Jaroslav Tvrdík, zástupce CEFC pro Evropu
3
Fotogalerie

Čínské servery přinesly včera zprávu poměrně šokující i pro české reálie: šéf CEFC Jie Ťien-ming je vyšetřován čínskými úřady kvůli podezření z nespecifikovaných hospodářských deliktů. Ano, ten mocný Číňan, jehož peníze šly do nákupu většiny čínských aktiv v Česku. 

Číňané si jako akviziční cíle vybrali v tuzemsku poměrně marketingově nosné objekty: fotbalovou Slavii, pivovar Lobkowicz, stadion Eden, podíly v aerolinkách, strojírenském ŽĎASu, finanční skupině J&T FG, slavných budovách Florentinum, Živnobance, v hotelu Mandarin Oriental…

Tuzemská média v čele s Českým rozhlasem vpředvečer zprávy o vyšetřování Ťien-minga uvedla, že na různém majetku CEFC v Česku – včetně zmíněného Edenu a spol.- visí plomba ve prospěch J&T. Rozhlas uvedl, že česko-slovenská finanční skupina půjčila CEFC na akvizice asi deset miliard korun. Za to jí spadla do zástavy všechna česká aktiva CEFC. Což značí, že J&T může být minimálně dílčím vítězem situace….

CEFC je v tuto chvíli minoritním akcionářem J&T FG s podílem 9,9 procenta. Zároveň usiluje o zvýšení tohoto podílu na padesát procent. Česká národní banka před měsícem neschválila navýšení podílu s poukazem na nejasnost původu peněz CEFC, mimochodem jedné z deseti největších čínských privátních firem. Čínský akcionář podal žádost centrální bance znovu.

Čínské listy připomínají, že vyšetřování CEFC není jediné, které v horních patrech byznysu Číny běží. Majitel CEFC totiž narazil hned několikrát na „doporučení” vlády, a to se neodpouští. Čína vytáhla proti příliš rychle rostoucím konglomerátům. Bojí se případných finančních potíží způsobených vysokým zadlužením, které by vrhly špatné světlo na jejich řízenou ekonomiku.

CEFC evidentně narostla příliš rychle: Ťien-ming z neznámého a nepříliš významného obchodníka vyrostl za necelých pět let v osobu vlastnící gigant, který investuje do finančních, ropných a energetických aktiv na celém světě, v Čadu, Spojených arabských emirátech, Rumunsku či Rusku. 

Posledně zmiňovaná země měla být přitom dějištěm životního obchodu šéfa CEFC – firma se chystala koupit podíl v ruském gigantu Rosněfť za 9,1 miliardy dolarů, přičemž transakce je těsně před dokončením.

Deník South China Morning Post uvádí, že před Ťien-mingem úřady zasáhly proti jeho spolupracovníkovi Patrickovi Ho, což je bývalý hongkongský ministr vnitra, který pro CEFC také částečně pracoval. Ho je od listopadu zadržený pro podezření ze zapojení do úplatkářské aféry v Africe.

Na příliš rychlou expanzi podle čínských médií doplatil podobně jako CEFC nyní těžce zadlužený gigant HNA Group vzniklý kolem někdejších Hainan Airlines. Ta nyní musí pod státní kuratelou rozprodávat aktiva, aby se vyhnula likviditní krizi, navíc tento týden proběhla zpráva, že musí zrušit sto tisíc pracovních míst. 

Do potíží se podobně dostala také pojišťovna Anbang Insurance. Jistě není náhoda, že tyto dvě firmy byly v uskupení, které loni v dubnu financovalo koupi podílu ve fotbalovém AC Milan.

Právě akvizice zahraničních firem jako jsou fotbalové kluby se staly červeným hadrem pro komunistické úřady. Zpřísnění pravidel přišlo nedlouho po zmíněné akvizici AC Milan, loni v srpnu. Státní rada dala firmám „doporučení“ na omezení investic do nemovitostí, hotelů, zábavy, sportovních klubů – a nazvala to „konec iracionálních investic.“ Jako kdyby seznam akvizičních cílů opsala z investice CEFC v Česku….

Pro CEFC ani její českou akviziční jízdu samozřejmě ještě není definitivně vše ztraceno, situace kolem Ťien-minga může mít racionální vysvětlení. Pokud ale CEFC čeká osud HNA a dojde k nucenému rozprodej aktiv, díky zástavám na majetku CEFC v Česku se minimálně finanční skupina J&T Finance Group může cítit poměrně v bezpečí. Možná dokonce na koni.