Komentář Viliama Bucherta: Možná prezidentka Čaputová je protikladem Zemana

Prezidentské volby na Slovensku: Zuzana Čaputová ve svém štábu (16. 3. 2019)

Prezidentské volby na Slovensku: Zuzana Čaputová ve svém štábu (16. 3. 2019) Zdroj: Reuters

Prezidentské volby na Slovensku: Zuzana Čaputová po zveřejnění prvních neoficiálních výsledků (16. 3. 2019)
Prezidentské volby na Slovensku: Zuzana Čaputová ve svém štábu (16. 3. 2019)
Prezidentské volby na Slovensku: Maroš Šefčovič ve volební místnosti (16. 3. 2019)
4
Fotogalerie

Miloš Zeman před prvním kolem slovenských prezidentských voleb prohlásil, že o favoritce hlasování, právničce Zuzaně Čaputové, neví nic. Bylo to další z jeho bizarních prohlášení, které bude muset zřejmě brzy korigovat. Čaputová se podle všeho za dva týdny stane prezidentkou.

Je zvláštní, že Zeman už před slovenskými prezidentskými volbami v roce 2014 řekl, že nezná ani Andreje Kisku, který pak jasně zvítězil. Daleko horší je, že český prezident teď ocenil zkušenosti jiného slovenského kandidáta, soudce Štefana Harabina, který se stal vůbec nejsměšnější figurkou voleb u našich sousedů a je to člověk, který odmítá jednoznačně odsoudit slovenský válečný fašistický stát.

Jistě, advokátka a občanská aktivistka pětačtyřicetiletá Zuzana Čaputová, nemá žádné větší politické zkušenosti. To ale ještě neznamená, že nemusí být nakonec dobrou prezidentkou. Podle všeho je její převaha nad místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, který s ní postoupil do druhého kola, tak velká, že se hlavou státu u našich sousedů stane.

Bude pak zajímavé sledovat, jak se situace vyvine. Čaputová je totiž naprostým protikladem Zemana. Je v nejlepším věku, je slušná, odmítá konfrontaci, neuchýlila se v kampani k žádným osobním útokům na své soupeře, neustále opakuje, že chce rozdělené Slovensko sjednocovat. Navíc není zkorumpovaná mocí a neprovází jí žádný skandál. Malé politické zkušenosti se mohou v budoucnosti ukázat jako určitý nedostatek, ale to záleží na tom, jaké poradce si najde. Je také svým způsobem studená, hovoří jako stroj a někdo za tím tuší prázdnotu.

Volby současně ukázaly, jak hodně rozdílné jsou v některých směrech Česko a Slovensko, země, které byly ve společném státě. To, že někteří slovenští kandidáti vychvalují někdejší fašistický stát, koketují s antisemitismem a zpochybňují holocaust, je odporná nestoudnost. Země našich sousedů je také pořád zneklidněná kvůli propojení některých zástupců politiky a byznysu s lidmi, kteří se podíleli na loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Je to situace, která vedla k vítězství Čaputové v prvním kole voleb.

Jako mýtus se také ukazuje názor mnoha Čechů, že Slovensko je tradičně konzervativní a nábožensky silně orientovaná země. Výsledky voleb to nepotvrzují, velká část společnosti je naopak velmi liberální a „pan farář“ už dávno nerozhoduje o tom, co se stane.

Ve volbách se někdy stávají zázraky a musíme proto vyčkat, zda Zuzana Čaputová promění za dva týdny svoji současnou velkou naději ve velké definitivní vítězství. Má k tomu hodně blízko. Pak už i Miloš Zeman bude o ní něco vědět. A měl by si podrobnosti zjistit hodně rychle, jinak předvede další ostudu.

Autor je spolupracovník redakce