Kredity: ČEZ vítězí, ostatní přežili

ilustrační foto

ilustrační foto

V době, kdy největší energetickou společnost ČEZ stíhají Jobovy zvěsti o přísnějším dohledu politiků nad firmou a sílících podezřeních ohledně konfliktu zájmů bývalého šéfa, dorazila do sídla v Duhové ulici zase dobrá zpráva. Vláda firmě ČEZ, stejně jako dalším elektrárnám, potvrdila nárok na bezplatný příděl části povolenek pro období let 2013 až 2020. Dohromady za zhruba padesát miliard korun, záleží ale na budoucí ceně povolenky.

Ministr financí Miroslav Kalousek ustoupil a je možné jen spekulovat o tom, zda je to i zásluhou jeho přítele a bývalého premiéra Mirka Topolánka, který se nedávno stal předsedou Teplárenského sdružení. Výjimku pro české elektrárny ostatně vyjednala právě jeho vláda.

Zatímco ČEZ má důvod k oslavám, pro jeho konkurenty to tak jednoznačné není. Mohou být sice rádi, že část povolenek výměnou za investice do ekologických provozů získají a nebudou si muset všechny kupovat v aukcích, ale oproti dřívějším návrhům si pohoršili. Deník E15 již dříve upozornil, že ministerstvo životního prostředí změnilo metodiku výpočtu a ČEZ fakticky zvýhodnilo na úkor ostatních výrobců elektřiny a tepla.

Právě teplárny se ovšem nyní mohou cítit vítězi také. Kromě přídělu povolenek je může těšit i slib vlády, že zavede uhlíkovou daň, která by mohla podle Teplárenského sdružení narovnat deformace: zatímco provozovatelé centrálních rozvodů tepla musí platit ekologickou spotřební daň, lokální zdroje zdaněny nebyly. Je otázkou, jak přesně bude uhlíková daň nastavena a zda se kromě uhelných zdrojů bude týkat i plynu. Pravděpodobnost přechodu lidí od centrálního zásobování k menším plynovým kotlům by se ale mohla snížit, což by teplárnám vyhovovalo.

Teď ovšem Česko ještě čeká boj s časem. Žádost o bezplatný příděl musí být v Bruselu do konce září. Pokud dorazí pozdě, měly by zřejmě elektrárny smůlu a musely by nakupovat všechny povolenky v aukcích. Právě časového presu vláda podle kritiků využila k tomu, aby zvýhodnila ČEZ. Peníze se i kvůli dostavbě Temelína hodí. A teď už není možné cokoliv měnit…

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.