Marek Schwarzmann: Gravitace klepů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: NASA/JPL-Caltech Wikimedia

Velký třesk ve vědecké komunitě způsobil tweet fyzika Lawrence M. Krausse. Netýkal se jeho nového pole působnosti, tedy boje za ateismus, ale výzkumu gravitačních vln. Krauss prý má z „vlastních zdrojů“ potvrzeno, že studie odhalující existenci gravitačních vln úspěšně prošla peer review, tedy akademickým posouzením kvality a přesnosti použitých postupů.

A proč třesk? Studie totiž zjednodušeně řečeno potvrzuje, že vesmír opravdu vznikl při události zvané velký třesk. Studii vypracovala a loni odevzdala laboratoř LIGO z Louisiana State University. Od té doby odráží neodbytné dotazovatele tvrzením, že „data se průběžně analyzují“. Krauss kolegům pněkud zavařil svými zaručenými informacemi, ale rozruch je pochopitelný. Vyvolává jej materiál, který představuje jistou vstupenku mezi laureáty Nobelovy ceny za fyziku.

Na potvrzení existence gravitačních vln čeká lidstvo celé století. Předpověděl je Einstein v roce 1916 a podle jeho obecné teorie relativity vysvětlují, jak hmota vesmíru ovlivňuje jeho tvar a prostor. Odpovídají tedy na otázky, jak a proč se vesmír po velkém třesku začal rozpínat a jak je časoprostor formován hmotnými objekty. Držme tedy palce a doufejme, že objev nebude odvolán jako ten předloňský z radioteleskopu BICEP. Zklamaný člen amerického týmu tehdy prohlásil: „Je to jako zjistit, že Santa Klaus neexistuje.“