Marek Schwarzmann: Plašit či neplašit

zápisník, Marek Schwarzmann

zápisník, Marek Schwarzmann Zdroj: E15

Přední světoví genetici, chemici a etici se počátkem týdne sešli v Harvardově lékařské škole v Bostonu. Pořadatelé požádali účastníky, aby netweetovali ani jinak nedokumentovali průběh diskuze za zavřenými dveřmi. Co tak supertajného řešili? Otázku, zda už lidstvo dostatečně technologicky vyspělo, aby dokázalo uměle připravit DNA.

Hned po odtajnění tématu schůze nastal poprask v médiích i mezi vědci, kteří nedostali pozvánku. Ihned vypukly obavy, že by se projekt dal zneužít třeba k výrobě supervojáků či géniů. V té panice už ale nezaznělo, že by bylo třeba vyřešit ještě tisíce zádrhelů, přes které by vedla cesta k takovému supervojákovi či géniovi.

Média jen zběžně citovala jednoho z organizátorů, podle něhož není cílem projektu stvořit lidské bytosti, ale jen jejich buňky. Studie se navíc nezaměří na lidskou DNA, ale obecně na možnost syntézy této neukleové kyseliny. Zahrne tedy zvířata, rostliny či mikroby.

Obdobný poprask ostatně nastal před pár měsíci, když Elon Musk varoval, že by lidstvo nemělo využívat umělou inteligenci a její deriváty k válčení. Poukázal tak na riziko, že by nás jednou stroje mohly chtít vyvraždit podobně jako v legendárním Terminátorovi.

Velikost titulků byla i v tomto případě úměrná míře obav. Je ale zřejmé, jak s tím vším naložit: zhluboka dýchat a třeba i skočit pod studenou sprchu. Práci vám nějaký umělý génius jen tak nesebere a že by si vás na ulici vzal za cíl nepřátelský robot, také jen tak nehrozí. Zatím.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: