Marian Hronek: Chytrá horákyně

uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží

uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží Zdroj: ctk

Francouzská politička Marine Le Penová, která po svém xenofobním a ultrapravicovém otci zdědila stranu Národní fronta, se snaží otočit kormidlo alespoň trochu ke středu. Není ale snadné učinit stranu přijatelnější pro mainstream, a neztratit přitom příznivce z řad skalních odpůrců všeho, co jen trochu zavání kompromisem. Šéfka strany navštívila Egypt, kde se setkala i s náboženskými představiteli islámu a koptského křesťanství.

Všichni se shodli, že islámský extremismus je skutečnou hrozbou (ale!). V neděli nicméně Le Penová prohlásila, že její názor na imigraci z islámských zemí do Evropy zůstává nezměněn. „Nemůžeme uprchlíky ve Francii vítat, jediné řešení je, že je budeme chránit v jejich zemi.“ Ano, miluj bližního svého. Jen si ho ale moc nepouštěj k tělu.

Prozíravost bystré političky jde ještě dál. Své severoafrické hostitele potěšila sdělením, že „Egypt považujeme za baštu, která nás ochrání“. Patrně má zajišťovat ochranu před těmi, které máme zase na dálku chránit my. Je to na tom světě dobře a moudře zařízeno.

Vstřícnost vůči uprchlíkům je v Česku podle průzkumů ještě nižší než ve Francii. Za přijatelné považuje běžence 15 až 21 procent obyvatel, ve Francii je to 29 až 35 procent. Snad je to tím, že význačná část tamních obyvatel sama pochází z bývalých kolonií.

Bývaly doby, kdy i z Evropy prchaly davy lidí za lepším životem, za svobodou, před tyrany své domoviny. Mnozí z nich utíkali před spravedlností, jiní byli podle dnešních měřítek nebezpeční fanatici. Jejich potomci dodnes obývají několik kontinentů. Ale to je přece něco úplně jiného.