Marián Hronek: Tunely a obzory

mexický narkobaron Joaquín Guzmán

mexický narkobaron Joaquín Guzmán Zdroj: ctk/AP

Se slovem tunel se pojí více významů, zvláště pro našince. Tunelování už dávno není chápáno jen jako práce, jejímž smyslem je překonat terénní překážky a zpřístupnit místa dříve nepřístupná. V české kotlině toto slovo popisuje též nekalou činnost za účelem vlastního obohacení. Ale jsou i jiné tunely.

Pro mexického narkobarona Joaquína Guzmána, který v neděli utekl z vězení, se stal tunel cestou na svobodu. Cestou dlouhou půldruhého kilometru, kterou muselo budovat mnoho lidí alespoň několik týdnů. Podobným tunelem uprchl před lety z přísně střežené peruánské věznice uprostřed pouště jeden z vůdců maoistické organizace Světlá stezka.

Úniková trasa byla vybavena i sprchami, marxistickou knihovničkou a elektrickým osvětlením. Jiné tunely slouží k pašování drog či lidí z Mexika do USA, palestinské hnutí Hamás se zase s oblibou prokopává na území Izraele, aby mohlo nečekaně útočit na jeho vojáky. Tunel zkrátka souvisí s lidskou vynalézavostí, umanutostí a snahou nad něčím či někým vyzrát. Možná to souvisí s dávnými lidskými předky, kteří v podzemních norách a chodbičkách trávili většinu svého ustrašeného života.

Zatímco někteří se zavrtávají pod zem, jiní vzhlížejí do kosmu. Dnes se má sonda americké agentury NASA pojmenovaná New Horizons nejvíce přiblížit k planetce Pluto a poté pokračovat na periferii sluneční soustavy. Na své pouti je už přes devět let a symbolizuje touhu člověka po poznání. Přejme lidstvu méně hloubení a více vzhlížení. V tunelech nové obzory nespatříme.