Náš člověk v Pchjongčchangu: Korea vede válku se sponzory

Cheerleaders z KLDR působily při utkání tradičně velmi organizovaně

Cheerleaders z KLDR působily při utkání tradičně velmi organizovaně Zdroj: Reuters

Zatímco svět s napětím před několika měsíci sledoval, zda se v době konání olympiády v Jižní Koreji neodehraje něco zlověstného kvůli režimu v KLDR, skutečná válka probíhá přímo v době her mezi vládou v Soulu a některými z hlavních sponzorů. Zatímco jinde se kolem silných a vlivných sponzorů našlapuje po špičkách, korejská konfrontace vypadá neúprosně.

Překvapuje například divokost, se kterou vláda bojuje s jedním z hlavních sponzorů, firmou Samsung. Miliardář a dědic společ- nosti I Če-jong byl sice před olympiádou překvapivě propuštěn z vězení a soud mu zmírnil pětiletý trest za korupci, ale mezitím běží obvinění v jiné jeho trestní věci. Situace je tak napjatá, že Samsung v době olympiády doma zrušil svoji velkou reklamní kampaň. Ironií osudu pak je, že právě tento čebol (konglomerát) je největším zaměstnavatelem země, ale i největším exportérem, daňovým poplatní- kem, pilířem burzy a také dává nejvíce na charitu.


Vše o olympijských hrách čtěte zde >>>


Za úplatkářství byl odsouzen i šéf společnosti Lotte, která také patří mezi sponzory olympiády. Ta se věnuje všemu možnému, od hotelnictví, přes maloobchod až po finanční služby. Je to pátá největší jihokorejská firma. Předmětem vyšetřování je i největší poskytovatel mobilních služeb KT Corporation, který jako sponzor představil na olympiádě superrychlou síť 5G. Situace s některými sponzory je tak napjatá, že deník Korea Times označil vztahy těchto firem a politické reprezentace za „neštěstí olympiády“.

Autor je spolupracovníkem redakce