Náš člověk v Pchjongčchangu: Přes Koreu do Dukovan

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: ctk

Expremiér Jan Fischer měl v posledních dnech v Českém domě v jihokorejském Kangnungu napilno. Schůzka střídala schůzku. Proč právě on? 

A proč právě zde? Uskuteční se zde totiž další Česko-korejské fórum budoucnosti. Za naši stranu jej zaštiťuje právě Fischer. A jednou z věcí, na kterou Korejci hodně tlačí, je jejich účast na možné dostavbě jaderných elektráren v Dukovanech a v Temelíně.

„Vláda by už konečně měla rozhodnout, co a jak se bude dít,“ řekl mi k tomu bývalý premiér v Kangnungu. Asi pozapomněl, že o dostavbě se hovoří již mnoho let za každé vlády.

Jihokorejci chtějí do souboje nasadit supertěžkou váhu – státem vlastněnou společnost Korea Hydro & Nuclear Power. Ta provozuje v zemi 25 bloků v jaderných elektrárnách a další staví. Zde se na rozdíl od části vyspělého světa rozhodli, že vedle obnovitelných zdrojů je nutné pro potřeby udržení prosperity i jádro.

Vše o olympijských hrách čtěte zde >>>

Mnoha odborníkům se přitom zdá jihokorejská účast smysluplnější než ruský Rosatom či francouzská EdF. U toho prvního jde především o strategicko-bezpečnostní důvody.

Navíc v průběhu schůzek, které se konají v Českém domě v Kangnungu, jihokorejští politici a podnikatelé připomínají, že jejich země patří mezi velké investory v České republice a největší mimoevropské obchodní partnery. Ostatně v prosinci se sešel s jihokorejským ministrem obchodu, průmyslu a energetiky Pek Un-kjuem i premiér Babiš. Takže Korejci tlačí, tlačí a tlačí.

Autor je spolupracovníkem redakce