Názory odjinud: Dánští celníci: hrozba, či humbuk?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Na hranice Dánska se vrátili celníci a hraniční kontroly. Schengen neschengen, pravicoví populisté v zemi se rozhodli, že jde o prvek boje proti kriminalitě a nelegální migraci, a liberální vláda jim musela vyhovět. Bez jejich hlasů totiž nemá v kodaňském parlamentu většinu. Pohledy na nové opatření se mezi evropskými komentátory různí. Jde o ohrožení principu otevřené Evropy, nebo jen o populistický rozruch zesílený tím, že na podzim jsou v Dánsku volby?

The Copenhagen Post

K méně integrované unii

Argumenty obhájců návratu celníků na hraniční přechody lze snadno pochopit. Ale vzhledem ke striktním pravidlům schengenské dohody není příliš pravděpodobné, že toto opatření udrží venku ty, kvůli nimž bylo zavedeno. Hlavním účinkem hraničních kontrol je tak především poselství Evropě. Evropa, jak víme, je dnes postavena na spolupráci a důvěře. A zatímco restrikce uvalené na nové členské země z bývalého východního bloku ukázaly, že tato důvěra má své limity, posílení kontrol na dánských hranicích sděluje Evropě, že Dánsko už nevěří evropské vizi užší integrace.

Ve veřejné debatě přicházeli se silnými argumenty náměstek německého ministra zahraničí Werner Hoyer, exministr zahraničí a šéf Liberální strany Uffe Ellemann-Jensen a poslankyně téže strany Britta Schallová Holbergová. Všichni vidí ve sporu o hranice vážnou hrozbu pro otevřenou Evropu, již mladá generace považuje za samozřejmost. Ale zítřejší Evropa může vypadat úplně jinak než ta dnešní. A věci, které děláme a říkáme, včetně „drobností“ typu hraničních kontrol, mohou vést až k vážnému narušení mezinárodních vztahů. Fakt, že kritika přichází od vlivných a zkušených členů vládní strany, jen ukazuje, jak moc jsme se jako země vzdálili vizi jednotné Evropy.

Der Standart

Evropským právem proti humbuku

Během prvního dne zesílených kontrol na dánských hranicích se toho moc nestalo. Nepřišly žádné zprávy o zatčení nebezpečných, po zuby ozbrojených kriminálníků, kteří by se snažili proniknout do země. Ani zdržení turistů se nevymykala hodnotám běžným pro hlavní dovolenkovou sezonu. Není to překvapivé. Zhruba čtyři tucty celníků, jimiž dánská vláda posílila ostrahu hranic, rozhodně nemohly zvládnout obnovení permanentní kontroly projíždějících, či dokonce uzavření hranic. Je to spíše politováníhodná parta, jež symbolizuje neschopnost pravicově liberální vlády premiéra Rasmussena ustát tlak a provokace nacionalistů. Ti mu zajišťují většinu v parlamentu.

On za to prosazuje jejich bezcennou symbolickou politiku, ovšem dělá to, jako kdyby šlo o vynikající prostředek pro boj s nelegální migrací v EU nebo s rostoucí kriminalitou. To je velmi trapné, ale není to důvod věštit úpadek otevřené Evropy. Mnohem pravděpodobnější je jiný scénář: Evropská komise dnes může s podobnými „přečiny“ bojovat. Jestliže Kodaň porušuje evropské smlouvy, přijde popotahování. Tomu se Dánové budou chtít vyhnout, jinak jim hrozí pokuty a spory u evropských soudů. Mezitím se bude v Dánsku volit. Pak by měl humbuk utichnout.

Die Welt

Vlastní gól

Dánští pravicoví populisté si nemohli přát lepší spojence než některé německé liberály, kteří volají po bojkotu této malé, sympatické země, jež je oblíbeným prázdninovým cílem mnoha Němců. Než do Dánska vmašíroval wehrmacht, byly německo-dánské vztahy plné blízkosti a důvěry. Od té doby jsou poznamenány nedůvěrou a předsudky. Mnoho Dánů od samého začátku cítilo v procesu evropské integrace skrytou snahu o regermanizaci země. Právě proto, že Dánové mají velkou a hrdou historii, ale jen poměrně malou, i když úspěšnou zemi, reagují na vměšování ze strany Německa dost alergicky.

Obzvlášť protidánské projevy hesenského ministra pro Evropu Hahna přilévají olej do ohně. Před podzimními volbami se podobné výroky mohou vrátit jako europolitický bumerang. Podobná rétorika je totiž vítanou vodou na mlýn protievropské Dánské lidové strany. Hraniční kontroly představují úlitbu menšinové liberální vlády populistům, které potřebuje kvůli parlamentní většině. Kdo chce, aby kontroly zase rychle zmizely, udělá nejlépe, když nebude Dány provokovat. Jsou tvrdohlaví a nenechají si, tím méně od Němců, vysvětlovat, jak se mají v Evropě chovat. Místo abychom je poučovali, měli bychom si vzít příklad z toho, jak lze během pár let heroicky zreformovat groteskní sociální stát.