Názory odjinud: Transpacifická dohoda je úspěchem po letech půstu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Úleva, že je dílo dokonáno, je patrná z komentářů zahraničních deníků na téma smlouvy o Transpacifickém partnerství. Její význam autoři příspěvků spatřují nejen v obecné liberalizaci obchodu, ale především ve vyvážení stále silnější pozice Číny v regionu.

The Japan News: Nastartovat růst

Vytvoření gigantické zóny volného obchodu by mělo oživit pohyb lidí, zboží i peněz a povzbudit ekonomický růst. Jednání byla tvrdá do samého konce, ale vítáme, že 12 zúčastněných zemí – průmyslových států i rozvíjejících se ekonomik – překonalo mnohé konflikty svých zájmů. Jednání byla ukončena se čtyřdenním zpožděním, protože témata jako patentová ochrana nově vyvinutých léků zůstávala nepoddajná do poslední chvíle.

USA chtěly 12letou ochranu, Austrálie a další plédovali za pět let. Japonský návrh osmileté lhůty byl nakonec přijat. Je významné, že Japonsko nejen v tomto případě hrálo roli prostředníka.

Nakonec byly překonány i rozdíly v představě o „pravidlu původu“ nebo procentním podílu automobilových součástek vyrobených v zemích TPP, který kvalifikuje vozidlo pro snížení cla a další výhody. Japonská vláda nyní musí detailně vysvětlit veřejnosti výhody dohody i břemena, která z ní plynou.

Premiér Šinzó Abe považuje japonskou účast v TPP za jeden z pilířů své růstové strategie. Pokud budou signatáři dohodu dodržovat, významně klesnou rizika náhlých změn obchodních pravidel. Úmluva by zároveň mohla popohnat japonský export infrastrukturních projektů.

Neměli bychom opomenout ani její význam pro prohloubení japonsko-amerických vztahů. To by mělo trochu umírnit Čínu, která se v poslední době nevybíravě dere do pozice regionálního hegemona.

The Australian: Body v Asii

Dokončení Transpacifického partnerství je velkým impulzem pro australskou ekonomiku, ale také největším, ne-li jediným, úspěchem Baracka Obamy v Asii. Přichází opožděně a vlastně ještě není ani na světě, neboť dohodu musejí ratifikovat parlamenty a se současným americkým Kongresem nelze nic považovat za jisté.

Ale tváří v tvář Obamově strategické impotenci na Blízkém východě TPP ukazuje, že USA stále dokážou vést. Smlouva není dokonalá, ale je to největší obchodní dohoda na světě za posledních 20 let. Poskytne nový přístup na trhy Austrálii i ostatním 11 zemím.

Její dlouhodobý význam tkví ve třech oblastech mimo tradiční výměnu zboží: v povzbuzení investic, ve výměně služeb a v geostrategickém vůdcovství.

Obamova administrativa se svou typickou nemotorností zdůrazňuje geostrategický rozměr. TPP mělo být vždy prodáváno jako to, čím je – mohutnou dohodou o liberalizaci obchodu s velkými ekonomickými výhodami. Geostrategická dividenda měla přijít sama od sebe, a čím méně by byla zdůrazňovaná, tím by byla vyšší.

Ekonomika zúčastněných národů tvoří 40 procent světového HDP, a to mezi nimi chybějí Čína, Indonésie a Jižní Korea. Pro Austrálii je nejdůležitější právě absence Číny. Ta znovu podtrhuje obří důležitost australsko-čínské dohody o volném obchodu. Konečně je ale TPP hotovo. Ukazuje, že stejně jako velká část Asie můžeme těžit z amerického vůdcovství, kterého je v poslední době citelný nedostatek.

The New York Times: Teď ještě obhájit

Nelze říci, zda bude úmluva známá jako Transpacifické partnerství dobrá pro americkou ekonomiku a její dělníky, dokud nebude zveřejněno její plné znění. Prezident Obama všechny ujišťuje, že dobrá bude. Učinil z tohoto tvrzení úhelný kámen své obchodní a zahraniční politiky s argumentem, že smlouva posílí americký vliv v Asii v době, kdy roste asertivita Číny, která součástí dohody není.

Obama také trvá na tom, že TPP prospěje domácím pracovníkům a firmám, protože přinutí jiné země snížit cla a další bariéry uplatňované vůči americkému zboží a službám. Kritici, včetně mnoha demokratů v Kongresu, se ovšem obávají, že úmluva povzbudí americké firmy k přesunu pracovních míst do zemí s nižšími mzdovými náklady.

Obama nyní musí přesvědčit o své pravdě jak veřejnost, tak Kongres, bez jehož ratifikace smlouva nevstoupí v platnost. A bude to třeba udělat v době prezidentské kampaně, v níž se mnozí kandidáti proti TPP vymezují. Dohoda ale v některých oblastech může přinést skutečný pokrok.

Od zemí jako Vietnam, Malajsie či Brunej například vyžaduje, aby zakázaly dětskou práci a umožnily zaměstnancům organizovat se v nezávislých odborech a kolektivně vyjednávat. Obecně by dohoda měla nastavit obchodní pravidla pro velkou část světa pokrývající zhruba 40 procent globální ekonomiky. Pokud bude fungovat, pouto utvořené mezi členskými státy by mělo posílit hospodářství všech a pomoci zvýšit pracovní, ekologické i další standardy.