Není jisté, zda Saúdská Arábie nahradí íránský výpadek těžby ropy

Írán, rafinérie

Írán, rafinérie Zdroj: profimedia.cz

Případný odklon zemí od ropy z Íránu, jehož zákonné rozhodnutí o zastavení dodávek do Evropy bylo včera odloženo až po projednání s vládou, dává příležitost dalším producentům v čele se Saúdskou Arábií. Sunnitská země, která by v regionu ráda posílila svůj vliv na úkor šíitského rivala, však může mít problém vyjít zájemcům vstříc. Odborníci jsou v této otázce rozděleni – podle některých se ropná velmoc blíží k hranicím těžebních možností.

Na Rijád se v poslední době obrátilo se žádostí o zvýšení dodávek ropy vícero zemí. Například Japonsko, které slíbilo Spojeným státům snížit svou závislost na Teheránu. Mezi další zájemce patří někteří členové EU, kterým doposud Írán zajišťoval poměrně velkou část jejich ropné spotřeby, ale nyní se kvůli sankcím musí poohlédnout jinde. Rozhovory s Rijádem na toto téma vedlo třeba Řecko a Španělsko. Se Saúdskou Arábií čile jedná o prohloubení energetické spolupráce i Čína, která sice postihy Íránu neschvaluje, ale pře se s ním o termíny plateb.

Zástupci zmíněných států spokojeně konstatovali, že jim Saúdové přislíbili pomoc. „Zaručí nám dodávky a zachovají ceny,“ uvedl španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo.

Rijád těží kolem deseti milionů barelů denně a teoreticky by pro něj neměl být problém zvýšit produkci na 12,5 milionu barelů. Shodou okolností přibližně o tolik, kolik teď činí celý íránský export. Z něho jde (šla) do EU zhruba pětina. „Saúdská Arábie může snadno zpřístupnit další milion až 1,5 milionu barelů,“ citovala anonymní saúdskoarabský zdroj agentura Reuters. Ropný ministr Ali Naimí řekl dokonce CNN, že země může zvýšit „téměř okamžitě“ těžbu až o dva miliony barelů denně. Navíc tvrdí, že zákazníci se přinejmenším pro letošek nemusejí obávat, že budou nuceni za surovinu platit astronomické sumy. „Naším přáním a nadějí je, že se ceny stabilizují a budou se držet na úrovni kolem stovky dolarů za barel,“ ujišťoval ministr.

Další státy s "náhradní" těžbou ropyDalší státy s "náhradní" těžbou ropy | e15

„V Perském zálivu je jen málo nevyužité kapacity. Saúdská Arábie by mohla zařídit dalších 500 tisíc barelů, a když se na ni bude naléhat, tak může jít k jedenácti milionům,“ opáčil ale podle Reuters nejmenovaný představitel ropného průmyslu z regionu. „Problém je, že záložní kapacity nikde nejsou, tedy až na Írán,“ míní podle Al-Džazíry i Robin Mills, analytik dubajské Manaar Energy Consulting.

Odborníci upozorňují také na další možná úskalí zvyšování saúdskoarabské produkce. „Samotný fakt, že Saúdská Arábie žene těžbu blízko k hranicím svých možností, může znepokojit trhy a poslat ceny vzhůru,“ tvrdí Násir Šircháni z týdeníku Upstream, zaměřeného na ropný průmysl. „Saúdové budou také mít těžší ropu, která nemusí být vhodná pro rafinerie, jež zpracovávají íránskou surovinu,“ dodal.

Saúdskoarabské naděje mnohých zemí by mohl navíc Írán zmařit, kdyby splnil pohrůžku a zablokoval strategický Hormuzský průliv. Někteří odborníci sice připouštějí, že by toho byl schopen, ale pouze krátkodobě. „Osobně si nemyslím, že pokud by byl průliv uzavřen, trvalo by to nějakou delší dobu. Svět by to nestrpěl,“ prohlásil Naimí.