Operace twist připravuje další uvolňování

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: ctk

Komise pro měnovou politiku (FOMC) amerického Úřadu federálních rezerv banky (Fed) dala najevo, že napne síly k odvrácení hrozby návratu recese. Centrální banka utratí do konce června příštího roku 400 miliard dolarů na prodloužení průměrné splatnosti amerických vládních dluhopisů, které drží. Žádné nové peníze na to však nepoužije, protože nákup provede z výnosů, které získá prodejem dluhopisů ve stejném objemu, ale s kratší dobou splatnosti.

Tomuto nekonvenčnímu nástroji měnové politiky se přezdívá operace twist, protože cílem je snížit úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky. Má přimět firmy, aby si levněji půjčovaly a investovaly. Fed zároveň chce, aby občané mohli splatit jednu hypotéku pomocí druhé, jež bude mít levnější úroky.

A jak to má fungovat? Fed prodá část vládních dluhopisů – jinými slovy půjček americké vládě – s kratší dobou splatnosti (do tří let) a místo nich nakoupí dluhopisy s delší dobou s platnosti (šest až 30 let). Nákupy Fed se zaměří hlavně na třicetileté bondy.

Krok, oznámený Fed, je agresivnější, než většina analytiků očekávala. Jeho výsledek je ale nejistý a znalci nejsou zcela přesvědčeni, že akce twist americké ekonomice skutečně pomůže. „Upřímně, skutečně nevidím, že to bude mít na ekonomiku nějaký výrazný dopad,“ poznamenal hlavní ekonom organizace

Economic Outlook Group Bernard Baumohl. „Fed jen odvádí pozornost,“ dodal Baumohl. A naznačil, že očekával, že Fed zajde dál.

Ekonomové mají obavy, že se Fedu nepodaří zlepšit trh práce a snížit nezaměstnanost, jak by chtěl. Pak nelze vyloučit, že Fed sáhne k třetí vlně kvantitativního uvolňování.
Z průzkumu, který provedla agentura Reuters, se třetí vlnou kvantitativního uvolňování v následujícím roce počítá asi třetina dotázaných ekonomů.

Historické repete

Operace twist se narodila v roce 1961. Komise pro měnovou politiku se tehdy snažila narovnat výnosovou křivku za účelem zajištění větší dostupnosti kapitálu a posílení dolaru. K tomuto výsledku se chtěl Fed dopracovat prodejem nanejvýš tříletých státních dluhopisů a nákupem dlouholetých bondů. Už tehdy se mluvilo o tom, že šlo o součást kvantitativního uvolňování. Akce byla nepříliš úspěšná, pokud jde o zaplnění mezery mezi krátkodobými a dlouhodobými obligacemi, někteří ekonomové ale s odstupem času názor změnili a připustili, že twist byl efektivnější, než si mysleli.