Pavel Otto: V řadách ODS to vře. Kvůli kandidátkám

Zleva úřadující předseda ODS Martin Kuba, předseda senátního klubu Jaroslav Kubera, místopředseda Jiří Pospíšil a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová se zúčastnili 19. srpna v Praze tiskové konference po jednání výkonné rady ODS.

Zleva úřadující předseda ODS Martin Kuba, předseda senátního klubu Jaroslav Kubera, místopředseda Jiří Pospíšil a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová se zúčastnili 19. srpna v Praze tiskové konference po jednání výkonné rady ODS. Zdroj: ctk

Volebním superlídrem ODS se stane Miroslava Němcová, jež bude hájit barvy modrých v Praze. A úřadující šéf strany Martin Kuba povede kandidátku ve Středočeském kraji. I když ještě není definitivně rozhodnuto, v ODS o těchto dvou jménech prakticky nikdo nepochybuje. Totéž platí o kandidatuře Jiřího Pospíšila na Plzeňsku a exministra školství Petra Fialy na jihu Moravy.

O stovkách dalších míst na kandidátních listinách včetně hlavního města se však svádí tvrdý boj mezi ostřílenými matadory a mladšími politiky z regionů. A je o to urputnější, o kolik méně poslaneckých křesel má strana ve srovnání s rokem 2010 šanci získat.

Podle některých názorů je současný chaos zapříčiněn tím, že po rezignaci Petra Nečase chybí ODS vedení s jasným mandátem. Postavení Němcové ani Kuby příliš silné není. Například Kubova pravděpodobná kandidatura ve středních Čechách je vynucená tím, že v Jihočeském kraji, odkud pochází, by úplně pohořel.

Navíc je jasné, že oba jdou do předem prohrané bitvy. Přesto ale mandáty zřejmě získají. Podle průzkumů by v dolní komoře parlamentu mohla strana obsadit zhruba dvě desítky míst, po minulých volbách jich měla 53.

„Byla chyba, že se ještě v červenci urychleně neuspořádal volební kongres. Teď už na to není čas,“ míní nejmenovaný občanský demokrat. „Do sněmovny se dostanou zasloužilí straníci, které přitom delegáti podzimního kongresu nezvolí do vedení ODS, což bude značně neobvyklé. Předseda nebo místopředsedové nemohou do sněmovny chodit jen jako hosté, podobně jako tam nyní dochází Kuba,“ dodal politik.

Jak občanští demokraté vybírají
Proces výběru kandidátů do sněmovních voleb začíná nominacemi z místních organizací, o jménech pak hlasují oblastní a regionální sněmy. O konečné verzi kandidátních listin rozhoduje výkonná rada ODS. Pokud se předčasné volby uskuteční 25. a 26. října, musí všechny strany odevzdat kandidátky do 38 dnů před volbami, tedy do poloviny září.

Po odchodu Nečase však špičky ODS dospěly k závěru, že kongres bude lepší uspořádat až po volbách. „Kromě primárek bychom se v uvozovkách rvali o to, kdo bude stranu řídit. Zhodnocení práce současného vedení by mělo odrážet volební výsledek,“ řekl tehdy místopředseda Pavel Blažek.

Pokračování chaosu nahrálo dnes už bývalým poslancům, kteří by se rádi znovu dostali do sněmovny. Jenže z regionů
je teď stále častěji slyšet názory, že pokud nechce ODS utrpět totální porážku, musí vsadit na nové tváře. Z matadorů zatím odmítli kandidovat pouze Nečas a bývalý šéf rozpočtového výboru dolní komory Pavel Suchánek.