Pavla Palaščáková: Mučedník svobody

Od Italů bych čekala skoro vše. Na představu Silvia Berlusconiho v roli mučedníka svobody má fantazie ale přece jen nestačila. Trojnásobný expremiér baví léta svět vtípky na hranici jakéhokoli vkusu.

K nejlepšímu se ale vybičoval nyní, kdy je jeho kariéra v sázce. „Jsem nevinný,“ zvolal k davu příznivců. Mnoha lidem na Apeninském poloostrově ale zjevně chybí smysl pro humor, a vzali výrok vážně. Odsouzení protřelého mediálního podnikatele za daňové úniky je pro ně důvodem k revoluci.

Politik, jenž se v minulosti obětavostí přirovnal k Ježíši Kristu, přitom i v těchto těžkých chvílích zůstává ryzím altruistou. „Co nás žene, nejsou osobní zájmy. Zájmy ostatních a naší Itálie jsou vždy na prvním místě,“ upozaďuje soukromé trable před blahem země, jež prý potřebuje stabilní vládu, aby se dostala z hospodářských potíží. Nikdo už si zřejmě nevzpomíná, kdo ji do nich dostal. Ani na to, že magnát přede dvěma lety projevoval podstatně rezervovanější vztah k vlasti. „Padám odsud, abych svůj byznys řídil odněkud jinud, takže opouštím tuhle zasranou zem, ze které mně je zle,“ tvrdil tehdy.

Policejní záznam telefonické konverzace zní upřímněji než projev během pouličního kraválu. Zcela však věřím aktuálnímu tvrzení Berlusconiho, že pro něj „poslední dny byly nejbolestivějšími muky v dosavadním životě“. Trýzeň ze ztráty pocitu všemoci už nemůže překonat ani rok domácího vězení v luxusní vile či podobná příkoří, která ho snad ještě mohou potkat.