Pavla Palaščáková: Pragmatičtí islamisté

Islamisté nedaleko iráckého Mosulu

Islamisté nedaleko iráckého Mosulu Zdroj: CTK

Zdá se, že zákeřnější africkou nemocí než ebola je Islámský stát. V Libyi zřejmě přenos infekce způsobilo pár veteránů ze syrské války. V Nigérii stačily stejné hodnoty, tedy nulový vztah ke vzdělání a kultuře a nekonečný obdiv k násilí, aby únosci školaček z Boko Haram přísahali věrnost šéfovi IS. Západ by si měl konečně uvědomit, že v tomto případě k zastavení nákazy nepomůže uzavřít nemocné do karantény, ale bude třeba nasadit razantnější prostředky.

Ani teroristé nemají jednoduchý život a starosti má i „džihádista John“, tedy zřejmě Brit Mohammed Emwazi. Ačkoli se usilovně snažil zajistit si stínáním nepřátel posmrtný ráj, možná nakonec přece jen skončí v pekle. Naštval totiž rodiče, kteří ho označují za psa, co si zaslouží smrt. John připouští, že na ně uvalil hanbu, což je proti koránu. Příčinu soužení blízkých však očividně nevidí ve svých skutcích, ale v odhalení své identity. Experti míní, že jeho kání je vypočítavé a omluvou se chce pouze vyhnout věčnému zatracení.

Na jistý kalkul v chování radikálů z IS poukazují i svědci ničení starověkých cenností. Teroristé jsou podle nich názoru, že všechny modly není nutné rozflákat, ale lze je zpeněžit. „Se vším zacházejí podle hodnoty. Pokud to má propagandistickou hodnotu, využijí to k propagandě. Pokud se to dá prodat, prodají to,“ tvrdí expert na zmíněné památky Amr al-Azm. Snad se tak podaří zachovat předměty, jejichž hodnota je pro většinu lidstva nevyčíslitelná.