Pavla Palaščáková: Sankce a výročí SNP

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Sankční válka Západu a Ruska poukázala na nešvar některých unijních vlád něco v Bruselu odkývat a doma na to nadávat. Výrazným příkladem je slovenský premiér Robert Fico, podle něhož nesmyslné postihy ohrožují jeho zemi. Blížící se sedmdesáté výročí Slovenského národního povstání (SNP) využil k výzvě, aby se síly nalevo i napravo semkly k ochraně národních zájmů.

Opozice reagovala chladně. „Pokud bychom se měli semknout okolo hodnot SNP, semkli bychom se proti Rusku a nelezli bychom Putinovu režimu do zadku,“ prohlásil šéf zahraničního výboru parlamentu František Šebej.

Nejen Slováci napjatě čekají, zda se Vladimir Putin oslav výročí SNP zúčastní. Před odchodem z funkce ho na ně totiž pozval exprezident Ivan Gašparovič. Putina ale nejspíš zastoupí premiér Dmitrij Medveděv. To banskobystrický župan Marian Kotleba pozvánku nedostal. Vzkázal, že mu to „žíly netrhá“ a že možná přijde i tak. Trochu zvláštní přístup od člověka, jenž se domnívá, že není co slavit.

Kromě kverulantských západních politiků se Kreml může spolehnout na podporu velkých umělců. Americký herec a muzikant Steven Seagal vystoupil na Krymu a na pódiu vystavil vlajky ukrajinských separatistů. Agentura AP připomněla, že se proslavil filmy Nad zákonem a V obležení.

Jeho herecký kolega Gérard Depardieu díky loajalitě Putinovi už sahá po oficiálních funkcích – podle některých zdrojů by se mohl stát šéfem komise, jež bude dohlížet na rozvoj krymského vinařství.