Petr Koubský: S lobbisty ruku v ruce. Bohužel

videoterminály

videoterminály

Aby nedošlo k nedorozumění, regulovat hazard a loterie je správná věc. Stát má mít jistotu, že tyto zábavy správně, tedy tvrdě zdaňuje. Má se umět bránit zločinu, který je s hazardem pevně spjat, tedy praní špinavých peněz. Má blokovat přístup dětem. Má se snažit, aby gamblerů bylo co nejméně a aby herny nebyly nástrojem ožebračování chudých rodin.

Má zkrátka hazard znepříjemnit a mít ho pod kontrolou. Jistě jsou lidé, kteří si myslí něco jiného. Zejména ti, kdo jsou nějak finančně zainteresováni na tom, aby se kolečka točila. Ale většina z nás se asi plus minus shodne na tom, že regulace opravdu správná věc je. Jenže správná věc se musí dělat správným způsobem.

Projednávaná novela „loterijního“ zákona 202/1990 obsahuje, jak známo, ustanovení, které má učinit „provozovatele elektronických prostředků“ odpovědnými za to, že neumožní přístup k loteriím v Česku nelicencovaným. Ba co víc, neumožní ani jejich propagaci. Těmi „provozovateli“ je třeba rozumět hlavně poskytovatele připojení počínaje největším telekomunikačním operátorem a konče živnostníkem v Horní Dolní. Jak by takovou věc měli provideři dělat? I předklatelé zákona připouštějí, že nevědí, ale že by se to jistě nějak vyřešilo.

Nuže, nevyřešilo. Technicky je to nemožné, dokud nezavedete něco jako Velký Čínský Firewall, a velmi obtížné by to bylo i potom. Představa, že ministerstvo financí bude vydávat a distribuovat jakýsi blacklist, je směšná. Nevymahatelný zákon by pak byl jednak k ničemu a jednak by se snadno mohl stát účelovým klackem na kohokoli. Odpovědné subjekty by jej totiž dnem i nocí chtě nechtě porušovaly.

A kromě toho zůstává stín pochybnosti: když lze zakázat jedny stránky, můžeme se časem dočkat zákazu dalších.Není to nic nového. Došlápnout si na poskytovatele připojení, když se autoritám nelíbí nějaký obsah, je to nejsnazší. V žádné demokratické zemi to ale ještě nikdy neprošlo. Zda to projde u nás, zatím nevíme. Ale pokud ano, buďte znepokojeni, protože se stala špatná věc. Poslanec Jan Farský nakonec couvl, když oddělil internetový přílepek novely, aby se o něm dalo hlasovat zvlášť. To je ale věc jen napůl dobrá. Měl raději prosadit, aby se ten přílepek prostě zrušil.

Kolem loterijního zákona samozřejmě pilně pracují různé vlivové skupiny, neboť jim jde o opravdu velké peníze. Některé z nich hlasitě podporují „svobodu internetu“, a mohou tak uvést slušného člověka v pochybnost, zda se s nimi postavit na tutéž stranu. Myslím, že bychom to udělat měli. Tak to chodí. Každá naše svoboda poslouží i někomu, koho nemáme rádi. Možná právě v tom je podstata demokracie.

Autor je analytikem IT