Pohledem Aleny Vitáskové: Neoprávněný odběr

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: CTK

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka
Alena Vitásková
Ředitelka ERÚ Alena Vitásková
Alena Vitásková u soudu
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková
11
Fotogalerie

Do definice neoprávněného odběru elektřiny nebo plynu podle energetického zákona spadá mimo jiné odběr bez uzavřené smlouvy s dodavatelem; odběr energie, za který uživatel neplatí; odběr neměřený elektroměrem (pokud neměřený odběr nebyl sjednán) nebo plynoměrem; popřípadě odběr měřený elektroměrem či plynoměrem, do něhož někdo prokazatelně neoprávněně zasáhl.

Ne každé chybně fungující měřidlo představuje neoprávněný odběr. Vždy musí být prokázáno porušení úředních značek (cejchů) nebo jiná neoprávněná manipulace s měřidlem. To, že odběr není řádně měřen, nemusí znamenat, že uživatel měření Alena Vitásková nějak obešel. U neoprávněného odběru se nerozlišuje, kdo poškození měřidla zavinil.

To bývá často předmětem sporu a prokazování u soudu. Za neoprávněný odběr obchodník nebo provozovatel distribuční soustavy vymáhá náhradu škody. V určitých případech může být odběrné místo dokonce odpojeno. Náklady za opětovné připojení se pohybují v řádu tisíců korun a hradí je zákazník.

Neoprávněný odběr nastane také ve velmi specifické situaci, kdy odběratel setrvá v režimu dodavatele poslední instance déle než šest měsíců. Během této doby si musí najít řádného dodavatele, jinak služby skončí.

Odběratel by si měl v každém případě dávat pozor na své závazky a kontrolovat, zda elektroměr a plynoměr fungují, popřípadě nevykazují vnější poškození. V případě jakýchkoli pochybností by měl odběratel své zjištění hlásit dodavateli.

Autorka je předsedkyní ERÚ