Alena Vitásková: Aukce energií pro domácnosti

Slyšeli jste už o takzvaných e-aukcích, tedy elektronických aukcích energií? Víte, jaká jsou jejich rizika? Můžete s nimi opravdu ušetřit?

Existují aukce, kde se účastník pouze aktivně zapojuje, avšak nepodepisuje jakoukoli smlouvu, která by ho k čemukoli zavazovala. Pokud však s pořadatelem aukce podepisuje smlouvu, není dobré ani nutné, aby se upisoval k tomu, že s jakýmkoli výhercem aukce v budoucnu podepíše smlouvu na dodávku energií. Z jakého důvodu? Protože vítěze nezná předem.

Kvalitu vítězného dodavatele energií ve většině případů aukcí určuje pouze nejnižší cena. Budoucí zákazník by tak podepsal bianko šek, aniž by znal ceník dodavatele, jeho obchodní podmínky, spolehlivost, popřípadně personální a technické zázemí, kterého je třeba pro případné řešení problémů a podobně. Problematické jsou také sankce za předčasné ukončení smlouvy. Kdyby pořadatel například nepohlídal trvání smlouvy a nastala by změna dodavatele před jejím ukončením, mohl by původní dodavatel účtovat sankční pokutu. To by pro zákazníka nebylo finančně výhodné.

Cenová výhodnost vysoutěžené nabídky může být sporná i z dalších důvodů. Výsledkem aukce je většinou smlouva na dobu určitou s fixní cenou. I když energie na trhu zlevní, zákazník ji na základě smlouvy dál dostává na fixní dobu za fixní cenu. Oproti ceníkové ceně lze s dodavateli nezřídka vyjednat nižší cenu, která je výhodnější než ta z aukce. A pozor na prolongaci – automatické prodloužení smlouvy!

Doporučení: Neupisovat se pořadateli aukce k budoucímu podpisu smlouvy s vysoutěženým dodavatelem. Před podpisem smlouvy s novým dodavatelem je vždy třeba zkontrolovat stávající smlouvu, a tak se vyhnout případným sankcím. Autorka je předsedkyní ERÚ