Politici: Za odvoláním Fuksy jsou spory v ODS

Odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa. Zdroj: mediafax

Podle signálů z ODS, TOP 09 nebo opoziční ČSSD jsou za odvoláním ministra zemědělství Ivana Fuksy dlouhodobé spory mezi občanskými demokraty. Podle politiků sleduje tímto krokem premiér a šéf občanských demokratů Petr Nečas posílení své poměrně vratké pozice ve vlastní straně. Údajně se chce zbavit oponentů především ve středočeské organizaci.

Sám Fuksa to vidí podobně. Nečas se podle něj snaží ovlivnit napjatou situaci uvnitř strany jak před regionálním sněmem středočeské organizace, tak před stranickým kongresem, který se uskuteční za necelé tři týdny. „Prý jsme se politicky rozešli. Žádné pracovní důvody mi nesdělil,“ řekl Fuksa serveru Aktuálně.cz.

Fuksy se zastal šéf rezortu financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Na rozdíl od Nečase, který svůj krok zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností s prací ministra, je Kalousek přesvědčen, že Fuksa byl ve své funkci kompetentním. Podobný názor jako Kalousek má ČSSD. Věci veřejné si od změny slibují zlepšení práce rezortu.

Ve středočeské ODS patří Fuksa mezi přívržence hlavního Nečasova oponenta Petra Tluchoře. Po aféře Kristýny Kočí ho premiér fakticky sesadil z vlivného postu předsedy poslanecké frakce občanských demokratů, Tluchoř na oplátku začal prosazovat, aby letošní kongres byl volební. To by mohlo otřást pozicemi nejužšího stranického vedení včetně Nečase. Následně se středočeská ODS jako jediná regionální organizace otevřeně postavila proti tomu, aby kongres prodloužil Nečasovi a jeho místopředsedům mandát o půl roku, tedy až do podzimu 2012, zároveň odmítla změnu stranických stanov.

Fuksovi možná uškodila spolupráce s Kalouskem

„Jednoznačné mé pochybení bylo to, že jsem si dovolil panu premiérovi sdělovat na politické scéně, to znamená na půdě ODS, jiné názory, než má on. Názory, se kterými jsem byl v menšině. Byly to názory, které ho ani nemohly žádným způsobem ohrozit,“ konstatoval Fuksa. Zároveň připomněl, že se nedistancoval od Tluchořových výroků, ačkoliv ho tomu Nečas vyzval.

Fuksovi pravděpodobně uškodila i jeho dřívější spolupráce s ministrem Kalouskem, jehož byl náměstkem. Se zakladatelem TOP 09, s nímž má Nečas letité spory, se Fuksa zná ještě z dob, kdy byl příbramským starostou.

Jako o horkých kandidátech na Fuksovo místo se včera spekulovalo o exministrovi dopravy Petru Bendlovi a senátoru Jiřím Oberfalzerovi. V této souvislosti padla i jména šéfa premiérových poradců Martina Římana nebo předsedy jihočeské ODS Martina Kuby. Regionální sněm středočeské ODS se má uskutečnit 15. října. Dosazením Bendla nebo Oberfalzera, kteří v kuloárech vystupují proti Tluchořovi, by si Nečas větší část členů této organizace naklonil, což je údajně jeho dlouhodobý strategický záměr.

O odchodu Fuksy se hovořilo už minulý rok, letos na jaře požadovaly jeho rezignaci Věci veřejné. V pořadí jde o pátou personální změnu v Nečasově vládě.