Poslední klidná „okurka“. Po ní přijde drsný podzim

Komentář Roberta Maleckého.

Komentář Roberta Maleckého. Zdroj: Profimedia.cz

Policejní kontroly během zákazu vycházení v Doněcku (23.7.2022)
2
Fotogalerie

Nástup okurkové sezony v  Česku spolehlivě indikuje puma na  Šumavě, což je známý žurnalistický fenomén zjevující se v  ospalých redakcích většinou kolem poloviny července. Letmou analýzou zjistíme, že puma americká byla v  šumavských hvozdech zaznamenána například v  letech 2003, 2006, 2013 a  2019, v  roce 2020 se potom přesunula do  okolí Mladotic severně od Plzně. Letos ovšem zatím nic, a to už bude pomalu srpen.

Když nemáte pumu, tak tam vražte vedro, radí Babica české internetové žurnalistiky. A  tak se ČTK nechala zlákat clickbaitovým tweetem profilu Mons. Jana Graubnera, který zněl: „Trápí vás současné vedro? Nestěžujte si! Oproti peklu je tohle pořád docela svěží chládeček…“ Jenže si nevšimla, že jde o profil parodický, zpráva se mezitím rozšířila do dalších médií, která ji postupně zase stahovala. Prostě když nemáte arcibiskupa, tak tam vražte falešného arcibiskupa.

Novináři se v čase okurky dělí na  dva druhy. Ti první žehrají, že není co psát, a  poohlížejí se po náhradních odpočinkových tématech. Jsou i takoví, kteří vědí, že okurková sezona naopak nabízí příležitost vyniknout, protože ostatní nic nemají. Pořádná zpráva pak naznačuje budoucí kariérní postup, nebo aspoň dobrý pocit, protože se na otvírácích drží dlouho, dá se z ní pár dní vařit a pomalu se sunout k září.

Má to i vedlejší neblahé důsledky pro objekty takových zpráv. Udělat průšvih koncem června znamená, že se o vás bude psát ještě za měsíc a  všechno důkladně pitvat. Vyprávět by o  tom mohli třeba vládní Starostové, jejichž korupční aféra vypukla v tu nejméně vhodnou dobu. Jejich mediální strategie je tedy pochopitelná, patří k  ní třeba návrh ministra vnitra Víta Rakušana na Lex Antibabiš vol. 33, tedy návrat povinných lustračních osvědčení pro ministry. Neboli když máte průšvih, vražte tam Babiše.

Přes to všechno letos cítíme, že je něco jinak. Potvrzuje to třeba zpráva, kterou přinesl deník E15: Burzám se okurková sezona vyhnula, rizika udržují investory v práci. Rizik je víc a nezasahují jenom burzy a investory, ale celou ekonomiku. Stát, podniky, podnikatele, domácnosti. Kdo si letos v červenci hodí nohy nahoru, v zimě se neohřeje, s  nadsázkou řečeno. Chalupáři to mají snadnější, dřeva je v lese dost, ti ostatní sledují, jak jim drží fixace cen energií, jaké se objeví nabídky po jejich skončení a jestli se vyplatí fixovat dál, nebo nakoupit krátkodobě. A to jsme ještě nezmínili inflaci.

V politice panuje klid před bouří. STAN kormidluje průšvih do ztracena převolením vedení, ostatní koaliční strany, především ODS, doufají, že se koaliční bárka nevychýlila příliš a  nepotopí se. Opoziční ANO čeká na svou šanci vyvolat předčasné volby. Čekají nás komunální a senátní volby, které mohou hodně naznačit. A  do  toho samozřejmě volba prezidentská. Vláda má nějaké dva měsíce na to, aby představila srozumitelné řešení pomoci českým domácnostem, protože pokud nezvládne právě toto, bude smetena. Nespokojenost v české společnosti bude sílit úměrně tomu, jak lidé pocítí dopad na  peněženky po  návratu z  dovolených.

Jaro s válkou, uprchlickou vlnou, energetickou krizí a s inflací jsme jako společnost přežili celkem obstojně. Letošní podzim ukáže, zda a jak se nálady překlopí. Nakonec budeme ještě pár týdnů možná rádi za tu pumu, až se objeví. Tipuji znovu Šumavu.