Příchod NWR je v Polsku událostí, které si všimly i Financial Times

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Zpráva o znovuotevření před jedenácti lety zavřeného černouhelného dolu Debiensko v polském horním Slezsku prošla Českem v tichosti, média se o ní nezajímala. Pro polské noviny a webové servery je naopak příchod NWR a uhlobarona Zdeňka Bakaly událostí. Vstupu uhelné společnosti na polský trh si ale všímá i středoevropský zpravodaj deníku Financial Times.

„Uhlí sice není zrovna nejvíce sexy palivem na světě, ale na tomto špinavém minerálu se stále dá vydělat hodně peněz,“ píší FT na svém serveru beyondbrics.

Po jedenácti letech spánku v sobotu přijel důl Debiensko doslova posvětit katowický arcibiskup Wiktor Skworc. Mši ve zdejším kostele a následnému posvěcení obrazu svaté Barbory, patronky horníků, přihlíželi kromě uhlobarona a viceprezidenta New World Resources Zdeňka Bakaly také polští horníci v tradičních cechovních krojích.

Práci v dolech chce na 3000 lidí

Pro hornoslezský region znamená znovuotevření dolu hodně – nová dceřiná firma NWR Karbonia dá práci dvou tisícům místních lidí. Zájem je velký – podle polských médií se už přihlásilo 3000 zájemců. V sobotu v dole začala úprava terénu, těžit černé uhlí by se mělo v roce 2017. NWR chce ročně vytěžit dva miliony tun uhlí, přičemž zásoby jsou odhadovány na 190 milionů tun.

Debiensko je zároveň prvním dolem, který se otevírá v Hornoslezské uhelné pánvi za poslední více než dvě desetiletí.
Jestliže pro Slezsko je důl hlavně zaměstnavatelem, pro NWR jde o strategickou investici, všímá si redaktor Financial Times. NWR bude znovuotevření a provoz dolu stát zhruba půl miliardy eur. „Investice znamená v Polsku důležitý průlom, protože zahraniční investoři o zdejší uhelný průmysl, největší v Evropě, příliš velký zájem nejevili. Ze strany NWR je to zajímavý obrat směru, protože zásoby v Česku se ztenčují a jejich dobývání je drahé“ píše FT.

FT: Vkročení do introvertního Polska má psychologický efekt

„V Debiensku nemáme tak velkou infrastrukturu jako v našich starých dolech, což těžbu významné zlevňuje,“ uvedl pro FT výkonný ředitel NWR Mike Salamon. Podle deníku má přítomnost v Polsku pro NWR i psychologický efekt, protože už může být vnímána jako součást jinak velmi do sebe uzavřeného polského černouhelného průmyslu. Deník také připomíná loňský neúspěšný pokus o vstup NWR do Polska, kdy se firma snažila koupit důl Bogdanka.

„Jakmile se staneme polským hráčem, budeme moci budovat vztahy s polskými partnery,“ řekl Salamon.
NWR ve třech čtvrtletích letošního roku vykázala zisk ve výši 121 milionů eur, což je pokles o 26 procent. Tržby firmy za stejnou dobu stouply o 10 procent na 1,2 miliard eur. Hlavním majetkem skupiny NWR zapsané na burze v Londýně je černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.