Profil: Protikorupční bojovnice chce vyčistit Prahu od lobbistů

Kandidátka ANO na pražskou primátorku Adriana Krnáčová

Kandidátka ANO na pražskou primátorku Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Někdejší šéfka Transparency International, občanská aktivistka a současná náměstkyně ministra vnitra Adriana Krnáčová dál posiluje svoji pověst bojovnice s korupcí. Kývla na nabídku ANO Andreje Babiše a má se za toto hnutí ucházet v Praze o primátorský řetěz. Hlavní město prý očistí od zákulisních lobbistů navázaných na rozpočet metropole.

Hledání lídra pražské kandidátky ANO bylo svízelné. Po roztržce s exprimátorem Janem Kaslem a přešlapu s neznámou podnikatelkou Martinou Schopperovou padla karta na Adrianu Krnáčovou, bývalou ředitelku české odnože Transparency International, zakladatelku občanského sdružení Veřejnost proti korupci, spoluautorku petiční výzvy Vraťte nám stát a původní dvojku kandidátky.

Podle dostupných informací na ni musel Andrej Babiš vyvinout značný tlak, aby ji přesvědčil. „Jako náměstkyně ministra vnitra za ANO nemohla odmítnout. Doufám, že změní pražskou organizaci tohoto hnutí a že budeme moci spolupracovat,“ komentoval výběr Kasl.

Poradíme, jak na korupci

Manažerka s bohatými zkušenostmi v soukromém sektoru, jak je uvedeno na stránkách ANO, se narodila v roce 1960 v Bratislavě, kde vystudovala obor výtvarné umění a jazyky. Vedla bratislavské Soros Center for Contemporary Arts, pak byla spolumajitelkou soukromé galerie.

I když je slovenské hlavní město od Prahy ještě dál než Olomouc, odkud pochází současný primátor Tomáš Hudeček, neznalost pražské problematiky Krnáčové vytýkat nelze. Do Prahy přišla v roce 2000, kdy se stala konzultantkou a následně šéfkou tuzemské Transparency International. Řídila ji šest let, aniž zveřejnila etický kodex organizace, jak je pro pobočky této mezinárodní sítě obvyklé.

„Hlavním problémem země není nezaměstnanost, ale korupce. V posledních patnácti letech se tu žádná politická síla korupcí nezabývala,“ řekla tehdy v jednom z rozhovorů. Okamžitě se však politiků zastala. „Na jejich obhajobu musím říct, že oblast korupce je velmi složitá a multidisciplinární, vyžaduje encyklopedické znalosti od práva až po ekonomiku. Jen málo jedinců ve státní správě je schopno dívat se na celý tento systém jako na celek,“ dodala.

Slova Krnáčové lze chápat i tak, že stát by se měl obracet na Transparency International, aby mu poskytovala své poradenství.

Íčkova horká linka

V roce 2007 vyhrála organizace výběrové řízení na pilotní provoz protikorupční telefonní linky ministerstva vnitra vedeného Ivanem Langerem (ODS) za 1,8 milionu korun. Údajně to měla být odměna za to, že Krnáčová a její spolupracovníci pomáhali Langerovi formulovat body jeho předvolební kampaně týkající se korupce a vyjadřovali se k nim v médiích.

Zvláštní bylo to, že Transparency International v té době prakticky ignorovala takzvanou Kubiceho zprávu nebo přeběhlictví dvou poslanců ČSSD, kteří vládě Mirka Topolánka zajistili v dolní komoře parlamentu většinu. Naopak se zaměřila na kauzu tehdejšího předsedy lidovců Jiřího Čunka.

Aféra s milionovou dotací

Ještě před získáním zakázky od vnitra čelila organizace aféře kolem třicetimilionové dotace z roku 2001 na pořádání protikorupční konference. Případ začala prověřovat policie pro podezření ze spáchání trestného činu úvěrového podvodu, nikoho však neobvinila.

Dotaci poskytlo ministerstvo financí, kterému Transparency International kvůli nižšímu počtu účastníků konference nakonec polovinu z celkové částky vrátila. Bývalý šéf státní pokladny za KDU-ČSL Miroslav Kalousek však napadl skutečnost, že vyúčtování zaslala o 14 měsíců později, než ukládá zákon, a peníze prý neoprávněně zadržovala.
„Vyúčtování proběhlo řádně a ministerstvo financí schválilo jeho správnost,“ reagovala Krnáčová. Ta odmítla prozradit, jakou odměnu jako externí pracovnice za pořádání konference dostala.

Kalouskova snaha udělit organizaci milionové penále vyzněla naprázdno, protože Transparency International se z občanského sdružení změnila na veřejně prospěšnou společnost. Tedy na jiný právní subjekt, než byl ten, který dotaci získal. „S tímto jednáním se setkáváme u různých netransparentních obchodníků, například u některých prodejců cigaret. Starý subjekt zanikne a založí se nový bez právní kontinuity. Ale u Transparency International mě to překvapuje. Každopádně si tato organizace musela být vědoma, že likviduje subjekt, který porušil zákon o rozpočtových pravidlech,“ uvedl tehdy ministr.

Přestože policie případ odložila, Krnáčová se od začátku roku 2008 začala věnovat byznysu a občanským aktivitám.
Jako jednička kandidátky by měla logicky usilovat o primátorský post. Jenže z jejích výroků to příliš jasné není. Ještě to nemám rozmyšlené, říká neurčitě. Snad to nedopadne jako po minulých volbách, kdy se některé strany vytasily s „plakátovými“ lídry a zlatý řetěz pak nosil někdo jiný.

Adriana Krnáčová (54)

Narozena v Bratislavě, kde vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Komenského; vzdělání si doplnila na University DePaul v Chicagu
V letech 1991 až 1995 – ředitelka bratislavského Soros Center for Contemporary Arts
2001 až 2007 – výkonná ředitelka Transparency International
2007 až 2014 – členka vedení Johnson & Johnson; jednatelka a majitelka BleuOceanSolutions
Letos se stala náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu » je rozvedená, má tři děti