Rachman: Finanční trhy jsou démonizovány, euro zničit nechtějí

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: reuters

Finanční trhy nejsou žádným nepřátelským monstrem usilujícím o zničení eura, jak je evropští politici často líčí a posilují tím paranoidní konspirační teorie. Lidé na trzích si jsou naopak nejlépe vědomi, jak těžký dopad by měl rozpad eurozóny i na finanční sektor, a více než ostatní jsou ochotni věřit tomu, že politici dluhovou krizi eurozóny nakonec vyřeší. V článku pro Financial Times se nad vazbou mezi trhy a politiky zamýšlí vlivný komentátor Gideon Rachman.

Rachman dokládá paranoidní vnímání trhů slovy německé kancléřky Angely Merkelové, která loni v souvislosti s postupem dluhové krize mluvila o „bitvě o moc nad finančním trhem“ a zdůrazňovala nutnost ustavit nad ním „primát politiky“. Šéf euroskupiny ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker dokonce prohlašoval, že „musíme mít možnost zastavit finanční trhy. Máme v podzemí mučící nástroje.“

Novináře může nynější výprodej italských, španělských a dokonce i francouzských státních dluhopisů svádět k metafoře, že „politici prohrávají bitvu s trhy“. Líčit to jako válku je ale podle Rachmana stejně nebezpečný omyl. Trhy nejsou pro politiky žádným nepřítelem, ale tím jediným, co stojí mezi nimi a hněvem občanů. Pokud politici nezískají peníze od trhů, mohou se obrátit už jen na lidi, což znamená vyšší daně nebo škrty veřejných výdajů, píše komentátor.

Rachman: Jen málo politiků rozumí tomu, jak trhy fungují

Přesvědčení, že trhy chtějí zničit euro, se podle Rachmana zakládá na řadě omylů, zejména na tom, že trhy jsou jakási entita s jednotnou myslí a názorem, nikoli neustále se měnící rovnováha mezí kupujícími a prodávajícími.

Je to důsledek toho, že instituce jako Evropská komise nebo německé ministerstvo financí jsou podle Rachmana plné právníků a akademických ekonomů, ale jen velmi málo je tam těch, kdo z vlastní zkušenosti vědí, jak trhy fungují.

Investoři si uvědomují dalekosáhlé dopady pádu eura, píše Rachman

Na trhu určitě existují strategie sázející na státní bankrot v eurozóně nebo na její rozpad, proti nim ale stojí opačné strategie. Vydělají ti, kdo vsadí lépe, kdežto kdo má odhad špatný, zkrachuje. Rachman připomněl, že newyorská makléřská firma MF Global nedávno zbankrotovala, protože vkládala do evropských státních dluhopisů a evropských politiků příliš mnoho víry.

Podle Rachmana je ale obrovské nedorozumění představovat si, že lidé na trzích by rádi viděli konec eura. Je to právě naopak, protože právě finančníci vědí nejlépe, jaké by to mělo dopady včetně krachů bank doprovázených rozsáhlým propouštění.

Investoři jsou spíše až trapní v tom, jak se snaží věřit, že politici nakonec všechno vyřeší, a na všechno jim zpočátku naletí. „Po každém summitu EU a oznámení nové dohody o řešení krize trhy na nějakou dobu posílí, pak si ale lidé přečtou text napsaný drobným písmem - a naděje a trhy znovu padají,“ píše Rachman.

Útok spekulantů na Evropu zmínil třeba Buffett

Kromě politiků a některých ekonomů ale o možném silném vlivu některých investorů mluví i někteří podnikatelé - třeba americký miliardář Warren Buffett.

Legendární investor a spoluzakladatel Berkshire Hathaway v rozhovoru pro televizní stanici CNBC zmínil, že Evropa teď zřejmě čelí částečnému útoku spekulantů, podrobněji to ale nevysvětlil.