Richard Bechník: Akciový propad je příležitostí k nákupu

Propad akcií v lednu.

Propad akcií v lednu. Zdroj: Profimedia.cz

Finanční trhy aktuálně procházejí turbulentním obdobím, což se promítá jak do zvýšené volatility, tak do podoby letošních ztrát převážné části investic. To platí pro akciové i dluhopisové trhy. Americké akcie (index S&P 500) za uplynulý týden klesly téměř o 5,7 procenta a od začátku roku bezmála o 7,5 procenta. Mnohem větší zranitelnost vykazují technologie, které letos ztrácejí přes 11 procent. Jde o sektor citlivý na očekávaný růst sazeb z titulu vysokého ocenění daných akcií a znatelného zadlužení kvůli růstu úrokových nákladů. Nicméně výrazný kolaps se odehrál v pondělí i na evropských trzích. Evropské akcie odepsaly za jediný den 3,81 procenta, což představuje nejvýraznější propad od června 2020. Od začátku roku poklesly o 6,5 procenta. Ztráty se pak ještě lehce zvýší při zohlednění zhodnocení české koruny proti euru a dolaru.

Příčinou je očekávané zvedání úrokových sazeb americkou centrální bankou Fed. To by mělo letos proběhnout hned čtyřikrát, přičemž na konci roku se můžeme pohybovat okolo jednoho procenta. Stejně důležité je pro trhy budoucí snižování bilance americké centrální banky. Nyní se pohybujeme u devíti bilionů dolarů, z toho ještě letos uvidíme pokles zhruba o 500 miliard dolarů, příští rok možná o jeden bilion dolarů. V tuto chvíli je podíl bilance Fedu proti HDP u 30 procent, do budoucna by se tento podíl měl snížit k 20 procentům.

Druhou příčinou propadu cen akcií je lehce zhoršený ekonomický výhled Světové banky, která korigovala svůj původní odhad pro letošní rok ze 4,3 na 4,1 procenta. Jako důvod uvedla šíření covidu a problémy v dodavatelských řetězcích.

Třetí příčinou, jež je současně hlavním stimulem pro zahájení cyklu růstu sazeb, je sama inflace. Ta v některých oborech zdražuje vstupy a snižuje tak vybraným akciovým společnostem ziskové marže. Značnou obtíž v růstu spotřebitelských cen představuje omezená nabídková strana, která nedokáže uspokojit zvýšenou poptávku. To umocňuje fakt, že se na globální trh práce zasažený covidem údajně stále nevrátila velká část potenciálních zaměstnanců, zhruba něco kolem 50 milionů lidí zaměstnaných před covidem.

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Čtvrtá příčina je spíše specifikem evropských akcií: je to eskalace vztahů mezi Ruskem a Západem. Případný krach jednání má potenciál poslat hodnotu akcií ještě níže. V pondělí přibyly ještě další důvody akciových poklesů spíše krátkodobějšího charakteru, a to měření nálady a budoucích očekávání v průmyslu a ve službách.

Zlevněný trh se jeví jako velice atraktivní. S velkou pravděpodobností se obvyklý scénář následného odrazu akcií zpět na původní úrovně naplní i nyní. Přesto by bylo vhodnější volit pravidelnou investici. Nákup investic by se v optimálním scénáři měl rozdělit do horizontu alespoň následujících pěti měsíců – v tomto období se spousta neznámých vyjasní. Krátkodobě může trhy ovlivnit zvrat ve vyjednáváních mezi Ruskem a Západem. Do vývoje bude promlouvat i rychlost šíření omikronu a zveřejněná inflace za další měsíce. Zásadní bude i očekávané zasedání americké centrální banky Fed.

Stejně tak ale může s trhy zahýbat zveřejňování výsledků společností za čtvrtý kvartál. Dlouhodobě však akciový trh budou popohánět jiné faktory. Koncem roku se zřejmě přestaneme bavit o vysoké inflaci a budeme čelit jiným výzvám, jako je vývoj a výroba čipů, transformace energetiky, budování sítí 5G a uplatňování principů ESG v investicích. Stále se má navíc mnoho sektorů zasažených covidem kam vracet. Jejich přibližování k původním tržbám může být zajímavým stimulem k akciovému růstu.

Autor je hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.