Rizika pro čínskou ekonomiku rostou také kvůli lockdownům

Covid v Šanghaji (duben 2022)

Covid v Šanghaji (duben 2022) Zdroj: Reuters

Covid v Šanghaji (duben 2022)
Covid v Šanghaji (duben 2022)
Covid v Šanghaji (duben 2022)
4
Fotogalerie

Na počátku týdne Čína zveřejnila statistiky vývoje ekonomiky. Za první kvartál 2022 vzrostla meziročně o 4,8 procenta při očekávání vzestupu o 4,2 procenta. Dobrá data však kazí skutečnost, že vyšší HDP jde z nemalé části na vrub zvýšené těžbě uhlí, o které je nyní v časech energetické krize enormní zájem. A zároveň o 3,5 procenta klesly sledované maloobchodní prodeje.

Vysoký růst z pohledu některých ekonomů „nesedí“. Navíc čínský statistický úřad přiznává, že zemi čeká náročné období. Čína je velkým dovozcem energií, potýká se se čtvrtinovým meziročním poklesem prodejů domů a ekonomika aktuálně trpí další vlnou lockdownů. Banka Nomura odhadla, že lockdowny v posledních týdnech zasáhly 45 čínských měst s 373 miliony obyvatel, která stojí za tvorbou 40 procent HDP. Nomura zároveň varovala před rizikem ekonomického poklesu země.

Aktuální dění v Číně z pohledu koronaviru je pro mnohé nepříjemné déjà vu. Mutaci omikron se druhé největší světové ekonomice nedaří zastavit, ale tamní politbyro je nekompromisní. Poručíme větru, dešti? Zatím to tak nevypadá.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

Život v pětadvacetimilionové Šanghaji se na začátku dubna takřka zastavil a výrazná omezení zasáhla také pět dalších provincií. Opět se prohlubují problémy v dodavatelsko­ -odběratelských řetězcích. Počet úmrtí na omikron zůstal nízký, ale lidé umírají násobně více kvůli nedostatku zdravotní péče.

Čínské vedení je zvyklé řešit problémy silově, a když to nevychází, tak ještě přitvrdí. Země plánuje růst ekonomiky o 5,5 procenta v tomto roce.

Centrální banka se už chystá uvolnit miliardy dolarů na podporu úvěrového trhu a koronavirem zasažených odvětví. Ekonomice je třeba pomoci! Na podzim se totiž koná stranický sjezd, na němž bude Si Ťin--pching usilovat o další pětiletku v čele země. Vypadá to na růst za každou cenu, i kdyby měl být jen papírový.

Autor je analytik společnosti XTB.