Robert Malecký: Máme dva premiéry, jednu vládu a málo času

Petr Fiala byl v Lánech jmenován premiérem

Petr Fiala byl v Lánech jmenován premiérem Zdroj: Zbyněk Pecák

Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) s mluvčím ODS Václavem Smolkou před první tiskovou konferencí po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Prezident Zeman v Lánech jmenoval Petra Fialu  Premiérem (28.11.2021)
32
Fotogalerie

Miloš Zeman si může do své kdysi vydané knihy Jak jsem se mýlil v politice dopsat další kapitolu. Na jaře a pak znovu v červenci řekl, že premiérem nejmenuje zástupce vítězné koalice, ale strany. Toto jeho předsevzetí vzalo v neděli za své, jmenovací dekret předal za poněkud zvláštních okolností Petru Fialovi z  vítězné koalice Spolu.

Ony okolnosti, které vizuálně připomínaly záběry ze soudních síní kdesi v Rusku, jsou ovšem konečně aspoň trochu normální. Jistě, prezident v plexisklové kostce není něco, na co bychom byli úplně zvyklí, jsou to nicméně obrazy covidové doby, a  zvykat si na  ně chtě nechtě budeme muset. To, co se dělo v  uplynulých sedmi týdnech kolem prezidentovy hospitalizace, zdravotního stavu, jednání lidí z jeho hradní kamarily, bylo zvláštní v  daleko jiném ohledu, proti tomu je prezidentův pozitivní test na covid ještě čajíček. Prezident prokázal, že je v tuto chvíli schopen svůj úřad zastávat, v projevu pozurážel novináře, čili je to skutečně „ten starý prezident Zeman“, jak kdosi nedávno poznamenal.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

Petr Fiala drží v ruce dekret 50 dní po volbách, v tomto směru nejde o nic vybočujícího. Vláda by mohla být celá jmenována v  týdnu po  13.  prosinci, kdy skončí prezidentovo „videokolečko“ s  navrhovanými ministry. Babiš a  jeho vláda by tak strávili v  demisi jen něco kolem 40 dní. Pro srovnání: rekord drží ministři úřednické vlády Jiřího Rusnoka, kteří po volbách v roce 2013 vládli v demisi 169 dní. Přiblížil se tomu jen Andrej Babiš, který vládl se svou první vládou v demisi od ledna do června 2018. Pro zajímavost – nejrychleji se na premiérských postech vystřídali Stanislav Gross a Jiří Paroubek, vláda druhého jmenovaného byla v dubnu 2005 jmenována ve  stejný den, kdy první skončil.

Pokud Zeman Fialovu vládu jmenuje v polovině prosince, stane se tak zhruba 70 dní po volbách, to rovněž není žádný extrém. Na přelomu let 2013 a  2014 to Bohuslavu Sobotkovi trvalo 95 dní, v roce 2006 se první vláda Mirka Topolánka ujala vládnutí kvůli složité situaci s volebním patem po 93 dnech. V tomto ohledu tedy Česko roku 2021 nijak nevybočuje, což je dobře zejména kvůli pandemické situaci. Zemanova hospitalizace posunula na nejzazší možný termín svolání Poslanecké sněmovny, teď už jsme ovšem zpátky v běžném jízdním řádu.

Petr Fiala po jmenování v neděli řekl, že se mu současný boj s pandemií nelíbí a jeho vláda bude postupovat jinak. Potíž je v tom, že další opatření bude (muset) připravovat ještě vláda Andreje Babiše, jenže ta bude zjevně pokračovat v těch, která se právě Fialovi nelíbí. Není zde úplně čas na  rozbroje, pokud má nová vláda otočit kormidlem, bylo by lepší udělat to rychle. Zde je příležitost pro spolupráci Fialy s Babišem, která by mohla mít i symbolický rozměr. „Svoboda se pojí s  odpovědností, je potřeba, abychom se chovali zodpovědně a každý z nás udělali něco pro to, abychom covid překonali,“ řekl v Lánech. Mluvil sice k veřejnosti, ale zrovna tak tento apel platí pro něho a Babiše. Třeba společná tisková konference s výzvou veřejnosti by mohlo být symbolické gesto, které pomůže spojit rozdělenou společnost. Máme teď dva premiéry, stále jen jednu vládu a málo času.