Šašek provokuje: Z médií bohužel vymizel skutečný cynismus

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Cynismus byl téměř vždy médiím vlastní. Historicky do nich přispívali spíše inteligentní lidé, kteří se kritickým rozumem vysmívali hloupostem. Dnes tento druh cynismu najdeme třeba v celosvětovém časopisu The Economist, jehož tvůrci (vždy nepodepsaní!) se otevřeně vysmívají pitomým nápadům. A neřeší, od koho tyto nápady pramení, jestli od prezidentů, předsedů vlád či vrcholných představitelů globálních summitů. Economist se dál směje blbostem, čímž na ně poukazuje a demaskuje je.

Česká mainstreamová média v čele s Českou televizí se v poslední době cynismu a kritického rozumu zbavila. Redaktoři papouškují jeden pitomý nápad Evropské unie/ českých ministrů/poslanců/ prezidenta za druhým a bojí se je označit za hlouposti. Je to skoro jako při povodních, kdy televizní reportéři poplakávají s lidmi, jimž voda potřetí za pět let sebrala nepojištěný dům (ale postaví si jej tam znovu).

Nemohou říct, že je blbost stavět v záplavové oblasti. Nesmí se to, je to cynické. Stejně tak se nesmí ministrům odporovat a vrcholem boje s nimi je dokázat jejich korupční jednání (byť v porovnání s penězi utracenými za hlouposti jde v korupci s prominutím o šušně).

Na druhé straně se v poslední době objevuje jakýsi kvazi cynismus. Hospodářské noviny otiskly článek s palcovým titulkem „Na řadě je Forman“. Netřeba rozebírat, co těch pár slov konotuje v současné situaci po úmrtí Magora, Havla či Škvoreckého. Až v podtitulku se šokovaný čtenář dozví, že téma je zcela jiné. Jde o cynický titulek? Nikoli, protože nemůže být plodem kritického myšlení.

Tento černý vtip, jenž neměl opustit hlavní dveře redakce, vychází spíše z univerzální hlouposti, jež dnešní česká média zamořila. Nicméně je správné dodat slavnou větu, že média mohou být jen tak dobrá, jak si zaslouží společnost.