Štěpán Bruner: Až za hrob

zápisník, Štěpán Bruner

zápisník, Štěpán Bruner Zdroj: E15

Čestné občanství jsem si vždy představoval jako symbolické ocenění. Ne tak pražští radní, kteří chtějí, aby si významné osobnosti ze slavnostního ceremoniálu odnesly i nějaké hmatatelné výhody.

Mají získat bezplatný vstup na kulturní a sportovní akce, a především odznak, který je opravňuje k přepravě v MHD zdarma. Cestující v tramvaji se tak už brzy mohou stát svědky absurdní podívané, kdy třeba nedávno oceněný filmař Fero Fenič ukáže revizorovi svou vlastní placku. Definitivní poctou je pak nárok na hrob v metropoli.

Uprchlíci v Německu mají o demokracii trochu jiné představy, než jsme zvyklí. Tu sice považují za nejlepší formu vlády, zároveň ale preferují silného politického vůdce, který zemi řídí v zájmu většiny. Žádají také zachování veřejného pořádku i za cenu násilí. Trochu děsivý obrázek. Autoři průzkumu z berlínské vysoké školy dodávají, že uprchlický politický ideál se v mnohém podobá tomu, jak „svou“ verzi demokracie v jiném průzkumu popsali příznivci protiimigrantské strany Alternativa pro Německo.

Snad aby tato podobnost nevyšla najevo, navrhuje předsedkyně strany Frauke Petryová posílat odmítnuté žadatele o azyl na ostrovy mimo Evropu. Je těžké se ubránit myšlence na Madagaskar. Snad aby toho nebylo málo, chce na místo určení muže přepravovat odděleně od žen a dětí. Prý kvůli bezpečnosti.