Tak dlouho Nečasovi vadil, až se stal ministrem

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: Bretislav Kovarik

S Mirkem Topolánkem si Martin Kuba nerozuměl. S Petrem Nečasem dlouho také ne. Po nečekané rezignaci ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka však premiér usoudil, že s mocným Jihočechem je přece jen lepší uzavřít sňatek z rozumu.

Soudě dle výroků premiéra Petra Nečase, musel na sobě nový ministr průmyslu Martin Kuba za poslední rok ohromně zapracovat. Před kongresem ODS z minulého léta ho Nečas odmítal do svého místopředsednického týmu: „Je to regionální politik, který k celostátním politickým tématům příliš nevystupoval. Není spojen s nějakým celostátním politickým tématem.“ Nyní je vše jinak: „Je to zkušený regionální politik se širším záběrem.“ Navíc prý s „autentickými názory“. O nich však není nic moc známo, protože lékař Kuba se na jihu Čech dosud více věnoval dopravě a evropským fondům než průmyslu.

Na vrcholu pyramidy

Když během minulých dní Petr Nečas oslovoval kandidáty na uvolněný ministerský post, pro Kubu toho moc nehovořilo. Českobudějovického rodáka k rezortu průmyslu poutá snad jen vystudovaná stavební průmyslovka. Potom se však dal na lékařství a od záchranáře to dotáhl až na post anesteziologa v českobudějovické nemocnici. První velkou kaňkou je jeho podivné působení ve společnosti PSM v druhé půlce devadesátých let. Firma se tvářila, že za počáteční poplatek 24 tisíc může pak klient získávat mnohé slevy na spotřebiče, ale ve skutečnosti šlo o to nalákat co nejvíce dalších klientů do pyramidové hry.

Podivný studentský přivýdělek brzo vyměnil za politiku. V roce 2003 vstoupil jako čerstvý absolvent medicíny do ODS, v roce 2008 už přebíral vedení jihočeského regionu. Jak se tak rychle mohl dostat na vrchol? Kritici to přisuzují vlivu jeho spojence Pavla Dlouhého řečeného „kmotr z Hluboké“.

S Dlouhým proti Topolánkovi

Kompletní výměnu staré gardy jihočeské ODS umožnil i podivný příliv nových členů. Jen v Kubově sdružení jich za dva roky přibylo na dvě stovky. V roce 2008 tak mohl Kuba odstranit z vedení regionu poslance Toma Zajíčka. Ten nakonec proti Kubovi do ztraceného boje nešel, avšak neodpustil si alespoň kritiku Kubou dohodnuté velké koalice ČSSD a ODS v kraji, díky které mohl Kuba vyměnit místo anesteziologa za post vicehejtmana.

„Nejsem přesvědčen o tom, že velká koalice je dobré řešení. A proto by měl v čele regionu stát někdo, kdo hluboce věří ve správnost tohoto postupu,“ utrousil Zajíček. Do Kuby si za spojenectví s levicí rýpnul i tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek. S Topolánkem měl Kuba ostatně celou dobu napjatý vztah. Paktoval se proti němu neúspěšně na mimořádném volebním sjezdu, kde na něm nenechal nit suchou: „Prošli jsme řadou turbulentních procesů, ztratili jsme vládu, náš pan předseda odešel z Poslanecké sněmovny, nepodařilo se nám prosadit předčasné volby.“ To vše proto, že Topolánek pro Kubu a Dlouhého vytvořil škatulku takzvaných kmotrů, kteří z regionů zákulisně ovlivňují ODS.

2010: Rok proher

V roce 2010 rozjel Kuba riskantní hru, která mu měla dopomoci plně ovládnout jihočeskou ODS. V červnu proběhla na českobudějovickém zastupitelstvu pozoruhodná čistka, kdy zastupitelé ODS stáli za tím, že padl jejich stranický primátor Juraj Thoma. Kuba se rozhodl pro odstranění svého vnitrostranického rivala a sebevědomě prohlašoval, že Thomovo odvolání stranu nepoškodí: „ODS v Českých Budějovicích není jen pan primátor Thoma. Byl součástí týmu a primátorem se stal proto, že mu k tomu dopomohla strana.“ V tom se však přepočítal. Thomova nová strana Občané pro Budějovice pak drtivě zvítězila a Kubova ODS klesla z 23 křesel v jihočeské metropoli na pouhých osm.

O nic lépe nedopadl ani jeho pokus dostat se na místopředsednický post v ODS. Kuba spoléhal na regionální zákulisní dohody a také na své tvrdé vymezení proti expředsedovi Topolánkovi. Nic ale nepomohlo a Kuba se musel vrátit zpět na jih Čech. Proti Kubovi navíc vystoupil i sám Petr Nečas. „Já být šéfem regionu ODS a zároveň konstruktérem popravy budějovického primátora, na místopředsedu ODS bych se kandidovat neodvážil,“ popíchl tehdy Kubův rival poslanec Michal Doktor (ten nyní kvůli Kubově jmenování ministrem dokonce odchází z ODS).

2011: Rok velkého návratu

Po potupném minulém roce navíc letos na jaře policie obžalovala bývalého ředitele Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad v Českých Budějovicích Jiřího Trnku, který prý šel na ruku projektům provozovaným právě i Kubou. Přesto se Kuba zázračně vrací ve velkém stylu na scénu. Dokonce celostátní. Petr Nečas si tak po středních Čechách podobně ministerským postem zavázal i Jihočechy. Se silným stranickým spojencem získal však i slabého ministra. Dostavba Temelína služby anesteziologa nepotřebuje a zkušenosti s prodáváním ovocných koktejlů Kuba na ministerstvu průmyslu nejspíš také nevyužije.

Martin Kuba

- narodil se 9. dubna 1973 v Českých Budějovicích
- po průmyslovce, střední zdravotní škole a lékařské faktultě v Praze nastoupil do českobudějovické nemocnice; při studiu si přivydělával v pyramidové hře společnosti PSM
- od roku 2003 je členem ODS
- za podpory „knížete z Hluboké“ Pavla Dlouhého se stal v roce 2008 šéfem jihočeské ODS, téhož roku dohodl v kraji velkou koalici a získal post vicehejtmana
- loni neúspěšně kandidoval na místopředsedu ODS
- po odstranění konkurentů z vedení jihočeské ODS sesadil i stranického českobudějovického primátora – v komunálních volbách pak českobudějovická ODS zcela propadla
- Kuba je v řadě dozorčích rad kraje, v českobudějovické nemocnici má úvazek a zároveň je i v její dozorčí radě
- provozuje franšízové pekárny či prodejny ovocných koktejlů