Tereza Zavadilová: Koalice některé daňové omyly napravila

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova E15

Současná vládní koalice toho zatím moc nepředvedla – pokud za práci nepovažujeme zmatky a podrazy kolem církevních restitucí, halasné „audity“ na ministerstvech a jiných úřadech či mediální diskotéku kolem finanční „kobry“. Minulý týden již ovšem sněmovnou prošla v prvním čtení reálná věc, úprava několika daňových zákonů. A zatím to není špatné.

Současná ideologicky neukotvená a nepříliš čitelná vládní koalice se poslední daňovou změnou vydala spíše cestou korekce předchozích ukvapených změn, které vedly k distorzi daňového systému a nespravedlnostem. Přístup garnitury je tak zatím nejlepší možnou variantou.

Pomiňme zavedení třetí sazby DPH, která je spíše ústupkem tlaku veřejnosti než krokem s velkým dopadem na rozpočet. Důležité je, že poslanci vrátili aktivním důchodcům šanci odpočítávat si z výdělku zhruba pětadvacetitisícovou roční slevu na poplatníka. To kvitovala i opoziční ODS. Ta ovšem zároveň zcela nesmyslně kritizovala záměr zastropovat limit obratu, do kterého je podnikatelům umožněno účtovat výdajovým paušálem, na dva miliony korun také pro „řemeslníky a zemědělce.“ Realita je složitější.

Dvoumilionový strop zavedla Nečasova vláda tehdy pouze pro třiceti- (příjmy z pronájmů) a čtyřicetiprocentní paušály – tam spadají svobodná povolání jako advokáti, umělci či lékaři. Mimo strop zůstali nejen omílaní řemeslníci, ale také všemožní poradci, prodejci, obchodní zástupci, pojišťováci… Ti všichni přitom již požívají výhodu danou výrazně vyšším – šedesátiprocentním paušálem, ačkoli jejich vstupy jsou srovnatelné třeba se zmíněnými advokáty.

O zemědělcích a řemeslnících s paušálem osmdesátiprocentním ani nemluvě. Dvoumilionový obrat je poměrně vysoký, takže dopad na většinu podnikatelů je jen kosmetický. Koalice udělala dobře, že alespoň nastavila stejné podmínky pro všechny.

Ovšem problém s nízkými odvody podnikatelů to neřeší. Veřejnost je vnímá jako nespravedlivé – a nejen ta, vzpomeňme na slavný nešťastný výrok ministra Mládka o živnostnících – parazitech. Jenže stát zatím jde proti špatné skupině podnikatelů. Ti, kdo účtují paušálem, daně platí. Platí i odvody na sociální a zdravotní pojištění. Z logiky věci pak nejvyšší daně platí zmíněné profese, které uplatňují výdajový paušál nejnižší.

To, že zaměstnanci mají za to, že všichni podnikatelé platí nízké daně, zaviňují někteří živnostníci, kteří ale paušálem neúčtují: do účetnictví si dávají skutečné výdaje za zakoupené zboží či materiál, nepřiznávají ovšem příjmy. Všichni známe různé služby poskytované „bez papíru“.

Paradoxně těmto živnostníkům zůstala výhoda odpočtu na děti, kterou již Nečasova vláda podnikatelům s paušálem vzala. Oni pak vykazují mnohaleté ztrátové podnikání, platí minimální zálohy na pojištění a stát jim ještě doplácí. Dosavadní garnitury si pro peníze chodily tam, kde už jsou, k lidem, co daně platí. Takže prostor pro další čištění nespravedlností stále existuje.