The Economist: Bémův skandál je symbolem čachrů v Česku

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: Eduard Erben, E15

Pro mnoho lidí je skandál kolem Pavla Béma a Romana Janouška symbolem problémů, které sužují celou Českou republiku: státních úřadů poddajných politickým tlakům, chamtivých politiků, příliš mocného byznysu a kultury beztrestnosti. Ve svém posledním čísle to napsal respektovaný britský týdeník The Economist. Dodal k tomu, že by znechucení veřejnosti mohlo předznamenávat zkázu pro ODS.

Všeobecné přesvědčení veřejnosti o špinavostech a aroganci takřka zničilo protějšek ODS na sousedním Slovensku, hledá paralely The Economist. Podle něj mnoho lidí považuje reakci premiéra Petra Nečase za pomalou a nevýraznou.

„Pavel Bém je chráněncem otce zakladatele ODS, prezidenta Václava Klause. Jeho nonšalantní reakce, že odposlechy jsou špatné pro demokracii, může podráždit voliče, kteří si myslí, že jejich politický systém má horší nepřátele,“ poznamenal The Economist.

Českému politickému prostředí se Economist obsáhle věnoval již jednou - svou stať tehdy uvedl tvrzením některých kritiků, kteří označují českou politiku za „zahnívající partitokracii“, tedy zahnívající vládu politických stran, které se brzy po listopadu 1989 zmocnily demokratického procesu.

Britký list líčí podrobnosti aféry i Janouškovu automobilovou nehodu. Konstatuje, že Janoušek nereaguje na dotazy novinářů a Bém hovoří o „špinavých tricích“ a „brutálním a neuvěřitelném vpádu do soukromí“. Ani jeden z nich nezpochybnil autenticitu nahrávek, zdůraznil The Economist.

Týdeník také připomněl, že „obavy ohledně skrytých vazeb politiky a byznysu přiměly mnoho Čechů, aby při volbách v roce 2010 podpořili protikorupční kandidáty“. „Jejich naděje na změnu ale byly oslabeny: koalicí tří stran otřásaly série skandálů a nyní deník Dnes zveřejnil údajné odposlechy, které se zdají vrhat ohromující světlo na pražskou politiku v posledních letech,“ dodává týdeník.