Topka proti VV: Jablkem sváru jsou daně

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vondrous Roman

Spor TOP 09 a Věcí veřejných o úředníka Bátoru je jen špičkou ledovce. Vzájemné antipatie obou stran trvají s různou intenzitou od vzniku vládní koalice. Především véčkaři sice utlumili své slovní tažení proti místopředsedovi TOP 09 a ministru financí, Miroslav Kalousek však pro ně nepřestal být dinosaurem, který by měl z Nečasova kabinetu odejít.

Šéf státní pokladny to VV, i z pozice své vládní funkce, vrací. Do návrhů zákonů spjatých s penzijní reformou například rezort financí nezapracoval požadavek nejmenší vládní strany, aby děti mohly z povinného odvodu na sociální pojištění přispívat na důchody rodičům.

Byť to politická dohoda vládních stran připouštěla. Véčkaři teď pro změnu bourají Kalouskovi daňovou reformu.

Šéf rezortu financí naopak rušení daňových výjimek považuje málem za vlajkovou loď všech zásadních daňových změn. „Není žádný důvod, aby benefity byly daňově zvýhodněny. Pokládám to za perverzní a budu proti tomu bojovat do poslední kapky krve,“ opakuje už delší dobu Kalousek. Neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta mu zase vzkazuje: „U stravenek neustoupíme, slíbili jsme to odborům.“

Není to ale jediná věc, kterou hodlají véčkaři v debatě o reformě daní znovu otevřít. Napadají i Kalouskův záměr zrušit superhrubou mzdu, a hrubý měsíční příjem danit devatenácti procenty. Podle nich by v takovém případě měla být daňová sazba na jedenadvaceti procentech, jinak se příjmy státu propadnou. Uvažují proto o tom, že budou prosazovat zachování superhrubé mzdy. „Je to jedna z variant. Chceme mít garance, že nedojde k výpadku příjmů státu. To je něco, co si neumíme představit,“ prohlašuje Bárta.

Jiný názor než ministr financí mají Věci veřejné také na vyšší danění hazardu. Véčkaři s ním počítají od ledna příštího roku, Kalousek by tuto záležitost nejraději o rok odložil. Do té doby má rezort financí připravit zcela nový návrh zákona o loterijních společnostech.