Úspěšný Berlíňan Wowereit může pomýšlet na kancléřský úřad

Klaus Wowereit

Klaus Wowereit Zdroj: reuters

Na volebních plakátech měl napsáno „hrdý na Berlín“. Mnohem známější je ale jeho hodnocení Berlína, že je „chudý, ale sexy“. A obyvatelé hlavního města si to zjevně myslí také. Už potřetí zapomněli na své potíže a dali hlas usměvavému starostovi.

Pokud by se Berlíňané rozhodovali podle dosavadní správy svého města, těžko by sociální demokrat Klaus Wowereit slavil třetí vítězství na berlínské radnici. Nezaměstnanost je dvojnásobná oproti německému průměru, školy jsou nejhorší v zemi, jízda sítí lokálních vlaků S-Bahn je vždy dobrodružstvím, kriminalita neklesá.

Přesto každý už před nedělními volbami věděl, že se Wowereit v křesle udrží. Čím to je? Jeho odpůrci i příznivci se vzácně shodují, že za to může jeho nepopiratelný šarm a charizma. To uznává i Berlíňan Rolf, který rozhodně Wowereita nevolil: „Nebyl to můj kandidát, zdá se ale, že Berlíňané stále chtějí svého ,tancujícího‘ starostu.“ To třeba Till mu hlas hodil: „Nemyslím si, že by Wowereit byl nějaký zvlášť dobrý politik, ale stejně jsem ho volil. Mám pocit, že je pro moderní a světu otevřené město.“

Asi nejblíže pravdě je Berlíňan Martin, který vyjmenovává všechny starostovy chyby, ale pak dodává: „Možná že je vlastně všem sympatický jako typ, ne jako politik.“ To by odpovídalo. Chlapec, jenž vyrostl v nuzných poměrech, se dokázal vyšvihnout do velké politiky a ještě se veřejně přiznat ke své odlišné sexuální orientaci. A přitom všem se stále usmívat. Německo se ptá: může jeho cesta po spolkových volbách v roce 2013 skončit až na kancléřském postu?

Rodinné rány osudu

Po třetím vítězství v Berlíně se začínají množit výzvy, aby Wowereit kandidoval na kancléřský post za sociální demokraty (SPD). Liberální list Financial Times Deutschland mu radí, aby se „pokusil svrhnout Angelu Merkelovou“. V mateřské straně ho už jako budoucího kancléřského kandidáta podpořila mládežnická organizace a jako možného kancléře si ho dokáže představit i šéf SPD Sigmar Gabriel. Na rozdíl třeba od rakouské Vídně není Berlín výhradním sociálnědemokratickým městem. Před Wowereitovou érou zde vládli dekádu křesťanští demokraté. Trojnásobný mandát tak dodává nynějšímu starostovi lesk srovnatelný snad jen s berlínskou érou Willyho Brandta v šedesátých letech.

Wowereit si zamlada prožil mnohé rány osudu. V roce 1953 se narodil jako nejmladší do rodiny pěti dětí. Jeho matka ztratila muže ve válce, bratr po nehodě ochrnul, matka následně bojovala s rakovinou. Na nejmladšího Klause toho leckdy bylo trochu moc. „Někdy byly situace, kdy se člověk musel pěkně zhluboka nadechnout,“ vzpomínal v časopise Stern. Všechno však zvládl. Možná i proto, že od raného dětství se musel o sebe postarat.

Klaus WowereitKlaus Wowereit|Kresba Bretislav Kovarik

Rodina bez otce žila z matčina platu městské zahradnice, která přesto nutila Klause ke studiu: „Budeš se mít lépe než já. Kvůli tomu jsem tak tvrdě pracovala,“ říkávala mu prý. Wowereit skutečně úspěšně prošel gymnázium i studium práv na Svobodné univerzitě v Berlíně. V roce 1979 promoval, ale to už byl dlouho, od 19 let, činným sociálním demokratem. Nejprve ještě pracoval na městském soudu, brzo se stal ale politikem z povolání. Od radního pro školství dostoupal v roce 1999 až do čela městských zastupitelů SPD.
V roce 2001 pak přišla jeho chvíle. S podporou postkomunistů a Zelených svrhl dluhujícího konzervativního starostu Eberharda Diepgena a ve 48 letech se stal starostou německé metropole.

Jsem gay a je to tak dobře

Wowereit sice dosáhl v roce 2001 hvězdné chvíle své kariéry, něco ho ale už dlouho trápilo. Tajil vztah, který začal v roce 1993 v baru v čtvrti Kreuzberg, kde potkal neurochirurga Jörna Kubickiho. V biografii napsal, že když po pár týdnech bylo jasné, že vztah začíná být vážný, Wowereit se odhodlal mu říct, že je politik. „Za jakou stranu,“ optal se Kubicki. Wowereit odpověděl, že za SPD.
„Mohlo to být horší,“ odvětil prý Kubicki.

V roce 2001 se ale rozhodl, že svou sexuální orientaci už nebude tajit. Vše mluvilo proti. Nedokázal to říct ani své matce, v rodině se o tom nemluvilo, poradci ho od veřejného coming outu zrazovali. Přesto v červnu před zastupiteli pronesl: „Jsem gay a je to tak dobře.“ Věta se stala veřejně známou, „…a je to tak dobře“ je i název jeho pozdější biografie. Přestože v Německu není jediným gayem v politice (v Hamburku starostoval Ole von Beust, nyní je ministrem zahraničí Guido Westerwelle), právě on se pro svou otevřenost stal ikonou boje homosexuálů za rovnoprávnost.

Příliš Berlíňan, málo Němec

V politice se Wowereit úspěšně snaží o pragmatický kurz, který jeho oponenti nazývají jen vyprázdněností a nedostatkem idejí. Označuje se za levičáka, ale ne dogmatického. V Berlíně ovšem nijak nezkrotil zadlužení města, naopak k němu přidal účet za novou výstavní síň či kontroverzní stavbu dálnice A110, jež je trnem v oku Zeleným, se kterými by chtěl nyní vládnout.

Wowereit vše přebíjí vychvalováním kulturního a společenského života v hlavním městě. Pro jeho nadšení z nejrůznějších společenských akcí se mu přezdívá „party starosta“. Když se ho reportéři časopisu Stern ptali, jestli nějakého ze svých snímků ve společnosti nelituje, odpověděl: „Jsou tu dvě fotky, které mě měly zdiskreditovat. Na jedné piju údajně šampaňské z červené boty. Nicméně v ní nebyla ani kapka. A na druhé se líbám s herečkou Désirée Nick. Ale proč bych toho měl litovat. Nic špatného se nestalo.“ Ve straně se na příliš liberálního Wowereita dívali dlouho skrz prsty, po druhém vítězství v Berlíně ani nedosáhl na místopředsednictví v SPD. To už je minulost. Místopředsedou je přes dva roky. Šéf strany Sigmar Gabriel ho má za dobrého kandidáta na kancléřský post. A jeho homosexualita podle průzkumů většině Němců nevadí.

Pokud se opravdu bude chtít Wowereit v roce 2013 ucházet o sociálně- demokratickou kandidaturu na kancléře, musí se přece jen stát trochu více přijatelný i pro konzervativní dělnickou a úřednickou voličskou základnu SPD. Liberální Berlíňan obrážející jednu party za druhou se musí během dvou let změnit ve státníka s přehledem o celoněmeckých tématech.

Klaus Wowereit

» narodil se 1. října 1953 do chudé rodiny bez otce, později se musel starat o postiženého bratra i smrtelně nemocnou matku
» v roce 1979 vystudoval práva na Svobodné univerzitě v Berlíně, už od 19 si budoval kariéru v SPD, od roku 1984 byl radním za čtvrť Tempelhof, v roce 2001 svrhl s postkomunisty a Zelenými starostu za křesťanské demokraty a ovládl město
» v neděli potřetí vyhrál berlínské volby, otevřeně se o něm spekuluje jako o kancléřském kandidátovi v roce 2013
» v roce 2001 veřejně sdělil, že je homosexuál, žije s neurochirurgem Jörnem Kubickim, je vyhlášený kulinář

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.