Válečné prozření. Němci musejí zachraňovat pověst lídra EU

Němci si snad už konečně uvědomují, že svou otevřenou obchodní politikou ve vztazích s Ruskem posílili Putina a dali mu jistotu, že při útoku na Ukrajinu Evropa proti Rusku nezasáhne, píše Petr Fischer.

Němci si snad už konečně uvědomují, že svou otevřenou obchodní politikou ve vztazích s Ruskem posílili Putina a dali mu jistotu, že při útoku na Ukrajinu Evropa proti Rusku nezasáhne, píše Petr Fischer. Zdroj: profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz
2
Fotogalerie

Kde je Německo? ptali se na začátku ukrajinské války všichni. Německá vláda se nakonec přestala bát a udělala historický obrat: vstoupila přímo do války dodávkami zbraní a další pomoci, což si stát vzniklý na troskách třetí říše zapovídal i v ústavě. Němci už nechtěli nikdy válčit a teď pod tlakem Putinovy agrese a heroické obrany Ukrajiny musejí. Právě na tomto traumatu z prozření – už zase válčíme – se od té doby německá vláda zasekla.

Trauma je o to hlubší, že si Němci snad už konečně uvědomují, že svou otevřenou obchodní politikou ve vztazích s Ruskem posílili Putina a dali mu jistotu, že při útoku na Ukrajinu Evropa proti Rusku nezasáhne. Německá vláda od té doby sice prosadila další omezené sankce a zvýšila objem peněz na podporu Ukrajiny, ale váhá v hlavní otázce dodávek těžkých zbraní, které Ukrajina před chystaným masivním ruským útokem v Donbasu nutně potřebuje.

Peníze jsou méně než dodávky zbraní

Na dodávky tlačí šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se na Ukrajině u masových hrobů v Buči na vlastní oči přesvědčila o krutosti ruské agrese a chápe, že penězi se ruská vojenská horda nezastaví. Ukrajinský velvyslanec v Berlíně Melnyk poděkoval za zvýšení finanční vojenské pomoci, podle něj však chybějí konkrétní informace o tom, jaká technika by se za tyto peníze dala v Německu pořídit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!