Vendula Krumpholcová: Koho zajímá Uzbekistán?

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK/ABACA/Olivier Douliery

Od neslavného konce války ve Vietnamu před téměř čtyřiceti lety se Spojené státy držely od jihovýchodní Asie a celé tichomořské oblasti poněkud stranou. Aktuální cesta Baracka Obamy do regionu, jasně zaměřená na zklidnění čínských vojenských ambicí a podchycení obchodních příležitostí, tak v americké zahraniční politice značí významný obrat. Příští měsíc se šéfka diplomacie Hillary Clintonová chystá do Barmy.

Obamův tým nezahálí. Nabízí se hypotetická otázka, jak by zahraniční politika USA mohla vypadat pod vedením některého z aspirujících republikánských kandidátů.

V kampani, jež se točí kolem domácí ekonomiky, živoří toto téma na okraji. Přesto se voliči dočkali zajímavých výroků. Hlavně díky tomu, že republikáni zatím nemají osobu, která by oslovila miliony konzervativních republikánů, pro něž je dosavadní favorit Mitt Romney příliš liberální. Může se však zdát, že při zaměřování tohoto zásadního voličského segmentu spolu kandidáti zápolí v tajné soutěži o největší pronesenou absurditu.

Herman Cain svůj postoj k zahraničí objasnil už v říjnu, kdy prohlásil, že ho nezajímá, kdo je prezidentem „Ubekibekistánstánu“, a nechápe, jaký by to mělo mít vliv na tvorbu domácích pracovních míst. Minulý týden si zase po dotazu reportéra, zda souhlasí s Obamovým postupem vůči Kaddáfího režimu v Libyi, nejdřív potřeboval ujasnit, koho USA na severu Afriky vlastně podporovaly. Poté vyhlásil, že je smutné, že teď je tam u moci Tálibán a Al-Káida.

Michele Bachmannová a Rick Perry by v případě zvolení seškrtali zahraniční rozvojovou pomoc na nulu. Newt Gingrich se zase obává, že arabské jaro se může zvrhnout v „protikřesťanské jaro“. Jediný John Huntsman, někdejší velvyslanec v Číně, je schopen artikulovat smysluplný názor, jenže jako outsidera kampaně ho stejně nikdo neposlouchá.

Někdy se zdá, jako by realita v prezidentské kampani byla až na posledním místě. Možná ale jde o čistý pragmatismus.
Kandidáti se musí podřídit svým voličům. A podle loňských průzkumů polovina těch, kdo volí republikány, věří, že Obama je socialista, který se nenarodil ve Spojených státech, a „podporuje teroristy“. V takové kampani nemá smysl ohánět se fakty.