Z parketu Václava Kmínka: Trh čeká na Fed i na Japonsko

Japonské nastartování ekonomiky se nekoná

Japonské nastartování ekonomiky se nekoná Zdroj: ctk

Ohnisko pozornosti investorů bude tento týden jednoznačně vychýleno na zasedání Fedu, avšak potenciálně neméně důležitou událostí bude zasedání Bank of Japan, která patří mezi nejdůležitější instituce ovlivňující ceny na globálních trzích.

Výsledek jednání Bank of Japan bude zajímavý i z důvodu, že výstupy z jejího zasedání trhy uvidí ještě předtím, než ve středu skončí jednání FOMC a šéfka Fedu předstoupí před novináře.

Je celkem zřejmé, že Bank of Japan nemá a ani do budoucna nebude mít jednoduchou úlohu. Ať se snaží jak se snaží, není dlouhodobě schopna plnit svůj dvouprocentní inflační cíl.

Veškeré expanzivní snahy o vyvolání trvale vyšší inflace selhávají, přičemž její schizofrenní situaci umocňují dvě záležitosti: jednak s ohledem na globální konsenzus uvnitř zemí G20 nemůže přímo intervenovat proti své vlastní silné měně (na rozdíl od naší ČNB, která na globální úrovni není důležitá) a jednak centrální banka musí brát ohled na to, jaké problémy její politika vyvolá uvnitř bankovního sektoru (nedávné snížení úrokových sazeb do záporu dále podkopalo ziskovost tamějšího bankovního sektoru).

Rozhodnutí japonské centrální banky je důležité jak pro globální, tak i pro trhy ve střední Evropě a banka je tak v delikátní situaci, neboť svým dobrým úmyslem pomoci japonským bankám (zvýšit rozpětí mezi krátkou a dlouhou sazbou) nesmí vyvolat dojem, že fakticky svoji politiku utahuje. Pokud se jí to nepovede, může spustit rychlé posilování jenu a výprodej rizikových aktiv po celém světě.

Autor je analytikem Patria Finance