Zahraniční tisk: Zkáza letu MH17 posouvá ukrajinský konflikt do nové fáze

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Bezmála tři stovky mrtvých z deseti zemí světa výrazně rozšířily mezinárodní dopady bojů na východě Ukrajiny. Kyjev na jedné a Moskva s proruskými separatisty na druhé straně se navzájem obviňují z útoku na civilní let MH17 malajsijských aerolinií. Na výběru světových komentářů je patrné, jak moc při nedostatku jasných informací záleží na úhlu pohledu.

Australský list The Age truchlí za mrtvé, vyzdvihuje premiéra Tonyho Abbotta za jeho vůdcovství a podobně jako britský Independent volá po jasném odsouzení Ruska. Výrazně prokremelský sever Pravda.ru osočuje Kyjev a Západ z touhy po krvavých penězích, opačný pól zase představuje kyjevský list Kyiv Post.

The Moscow Times: Rusové budou trpět

Je tomu více než sto let, co Anton Pavlovič Čechov řekl: „Jestliže v prvním dějství pověsíte pušku na zeď, v následujícím dějství by se z ní mělo vystřelit.“ Události na východě Ukrajiny jako by sledovaly tuto dramatikovu radu. Sofistikovaná vojenská výzbroj se nakupila v rukách různých teroristických skupin a bylo jasné, že dříve či později dojde k pohromě.

Sestřelení letu MH17 je touto pohromou. Střela ze systému BUK představuje poslední hřebík do rakve teorie, že opakování studené války není možné. Je. Ruští diplomaté si rychle zvykají jednat se západními protějšky agresivně, jako by se učili od Nikity Chruščova, který si na jednání OSN dal nohy na stůl. „Západní veřejné mínění“ reprezentují v ruských televizích minoritní figury jako zastánci konspiračních teorií či lídři evropských neonacistických stran. Sankce vůči Rusku přitvrzují a navzdory oficiálnímu popírání se ekonomové shodují, že skutečně mohou ruské ekonomice ublížit.

Co by mohlo Západ a Východ vyvést z krize? Jistě, stabilizace východní Ukrajiny. V tomto případě je míč na ruské straně hřiště. Pokud Moskva zastaví příliv zbraní a žoldáků na Ukrajinu, armáda by se měla se separatisty vypořádat za pár týdnů. To by však bohužel nesvědčilo „válečníkům“ v Moskvě. Tuto skupinu tvoří především generálové, ale i oligarchové, kteří jsou více než připraveni podělit se o kořist.

Naštěstí tato skupina nereprezentuje ruskou populaci. Putin si může vybrat, zda bude naslouchat svým jestřábím poradcům, nebo většině ruské společnosti, která prostě chce mír. Krátkodobě je jednodušší vyhovět militantům, ale učinit to znamená opakovat chyby politiků minulosti.

Pravda.ru: Krvavé peníze

Prezident Vladimir Putin v neděli prohlásil, že k havárii letadla by nedošlo, kdyby Kyjev prosadil skutečné příměří. Porošenko však usiluje o genocidu na jihovýchodě Ukrajiny. Hraje hru na příměří, zatímco bombarduje civilisty. Obama hraje rusofobní kartu jako o život. Pragmatický prezident Putin volá po faktech a skutečném vyšetřování.

„V mezičase nikdo nemá právo využívat této tragédie pro úzce sobecké politické cíle,“ dodal prezident. Mířil na Kyjev a USA, jejichž cílem jsou krvavé peníze. Moskva žádá po Kyjevu data k letům ukrajinských bojových letadel. Chce také vědět, proč bylo malajsijskému letu dovoleno opustit původní kurz směrem do válečné zóny a proč byly ukrajinské rakety blízko Doněcku, když separatisté nemají žádná letadla. Rusko už dvakrát zasáhly ukrajinské bomby, ale Moskva zůstává trpělivá.

Putin je jako dospělý hovořící se zlobivými dětmi oligarchou Porošenkem a panem Změnou Obamou. Tito šílenci mají svůj scénář. Když se ho držíte, dostanete všechno. Porošenko se stará jen o peníze, ne o děti. Obama označuje cokoli, co jde proti jeho agendě, za propagandu a spoléhá se na své nohsledy v televizi, že vymyjí veřejnosti mozky a přesvědčí ji, že Rusko může za všechno.

Zvláštní je, že i nejkonzervativnější Američané, kteří vědí, že Obama je lhář, s ním v této jedné věci souhlasí. Loni v listopadu odmítl prezident Janukovyč Evropskou unii a USA ve prospěch lepší nabídky z Ruska. Špatné rozhodnutí, řekl Západ. Sbohem, Janukovyči. Vítej, CIA, vítejte, nacisté, vítej, Porošenko, vítej, genocido. USA kolonizovaly další město pro své korporace.

Kyiv Post: Teroristické útoky

Pád Boeingu 777 letecké společnosti Malaysia Airlines by měl být pro Západ budíčkem. Vyšetřování probíhá, ale všechny indicie naznačují, že separatisté se domnívali, že střílí na ukrajinské vojenské transportní letadlo. Podobně jako 14. června, kdy zabili 49 vojáků a posádku.

Kromě tohoto incidentu byly během posledních dnů sestřeleny další dva ukrajinské letouny. Dopravní boeing byl naplněn civilisty mnoha národností včetně dětí. Kyjevská vláda nemá tuto oblast při ruských hranicích pod kontrolou už několik měsíců, takže se nezdá pravděpodobné, že by ukrajinská armáda měla na incidentu nějakou účast.

Jeden z lídrů proruských separatistů potvrdil, že jeho strana letadlo sestřelila, neboť si jej spletla s vojenským letounem. Jiný vůdce to vzápětí popřel. Prezident Petro Porošenko mluvil o teroristickém činu. To zní jako pravděpodobnější verze událostí. Může-li vůbec z této ztráty životů vyplynout něco dobrého, pak by snad Západ mohl přijít k rozumu a začít trestat Rusko za jeho porušování zákonů.

Ti, kteří si myslí, že ruský prezident Putin je jen ukrajinský problém, se hluboce mýlí. Putin je hrozbou pro světový mír. Je zapotřebí plného vyšetřování, ale s dalšími sankcemi proti Rusku by se nemělo čekat. Zejména proti energetickému, vojenskému a finančnímu sektoru, které udržují v chodu Putinovu válečnou mašinu. Tyto sankce měly přijít den po ruské anexi Krymu. Mohly ušetřit skoro tři stovky životů ukrajinských vojáků, podobný počet civilistů a nyní i podobný počet nevinných pasažérů. Zastavit Rusko znamená zastavit zabíjení.

The Independent: Konec her, pane Putine

V tuto chvíli nelze s jistotou říci, že separatisté odpálili raketu, která smetla let MH17 z oblohy a zabila 298 lidí na palubě. Co je však zcela jasné, byl to Kreml, kdo stvořil nestabilitu v regionu, jež vedla k této tragédii. Kdyby respektoval právo Ukrajinců vládnout si vlastními silami, nestalo by se to a rodiny 298 obětí by netruchlily.

To zdaleka neznamená, že Vladimir Putin tento výsledek chtěl nebo jej plánoval. Putin stvořil na svém vlastním dvorku monstrum, které nyní působí Rusku znatelné škody, neboť ničí jeho vztahy se zbytkem světa. Putin musí rozhodně nést odpovědnost za to, co se stalo, protože stvořil síly, které masakr v oblacích způsobily.

Rusko je třeba hnát k odpovědnosti. Západ nedokázal dostatečně tvrdě trestat, když Rusko anektovalo Krym, nyní už selhat nesmí. Je zatěžko věřit, že postsovětské Rusko by mělo skončit jako mezinárodní vyvrhel z Brežněvových časů.

Když před čtvrtstoletím zkolaboval Sovětský svaz, zdálo se to málem jako konec historie. A dnes vidíme Rusko napadat sousedy, prosazovat homofobní zákony a posouvat svou ekonomiku zpět k závislosti na ropě, plynu a zemědělství.
Shodou okolností i záměrně vede Vladimir Putin svůj národ zpět do podmínek studené války. Snad Putin přestane své hry hrát alespoň teď a pomůže zkrotit teroristy, které pomáhal stvořit.

The Age: Rusko zaslouží morální odsudek

V posledních pěti dnech, kdy svět truchlil za 298 mrtvých z malajsijského letu MH17, ukázal premiér Tony Abbott dávku vůdcovství. Byl pevný a přímý, když odsoudil útok na letadlo jako kriminální čin. Na rozdíl od některých svých evropských protějšků není Abbott zamotán do bratrovražedných politických her, které z jednání s Rusy dělají věčné drama. Jasně říká, co je třeba udělat: repatriovat mrtvé, vyšetřit havárii a vydat spravedlnosti viníky. Mezitím volal po maximální úctě a respektu vůči mrtvým a nabídl osobní útěchu truchlícím.

Vzhledem k hloubce poslední tragédie nelze připustit, aby se Putin jako už tolikrát vykroutil ze svých závazků.
Jestliže, jak zmínil premiér, Putin ve své reakci „říkal ty správné věci“, pak je nutné, aby ruský prezident užil vší své moci k zajištění důstojného zacházení s oběťmi. Bez hlubokého a nezávislého vyšetřování nelze dosáhnout spravedlnosti pro ty, kteří zemřeli.

V děsivé tragédii letu MH17 leží jasné základy pro morální odsouzení ruského vměšování na Ukrajině. Evropští lídři dosud váhali, jak daleko mohou zajít. Odsoudili anexi Krymu a nabídli pomoc demokraticky zvolené vládě v Kyjevě. Ale nechali Kyjev, aby si bitvu s rebely vybojoval sám.

Podobné je to s USA. Ty hlásají, že chtějí stabilní a demokratickou Ukrajinu. Kromě drobných ekonomických sankcí a zákazů cestování se však Amerika zatím nezdá schopná omezit ruské teritoriální ambice. Jako bývalý důstojník KGB Putin jistě ví, že sofistikované zpravodajské technologie zřejmě dávno určily moment, kdy raketa vypálená vzbouřenci zasáhla MH17. Dříve nebo později se důkazy objeví.